Andrej Zvjagincev je ovogodišnji Maverick!

d167a2e8db4587ecf944a2ea7a955c2b
Ovaj istaknuti ruski redatelj svoju nagradu će preuzeti u Motovunu gdje dolazi kao gost 17. MFF-a.

Motovun Film Festival nagradu Maverick svake godine dodjeljuje autorima koji su individualnošću, slobodnim duhom i inovativnošću širili ili šire granice filmskog izričaja. Andrej Zvjagincev, jedan od najvažnijih suvremenih ruskih redatelja, zasigurno je jedan od tih autora te se s punim pravom priključuje društvu motovunskih Mavericka u kojem se nalaze filmski velikani poput Mohsena Makhmalbafa, Terence Daviesa, Ulricha Seidla, Terry Jonesa ili Ken Russella. Ovaj istaknuti ruski redatelj svoju nagradu će preuzeti u Motovunu gdje dolazi kao gost 17. Motovun Film Festivala.

Andrej Zvjagincev imao je 39 godina kada se 2003. na Mostri predstavio kao zakašnjeli debitant. Stigao je s "Povratkom" i preko noći opčinio filmski svijet svojom hladnom čarolijom i naracijom punom duboko skrivenih tajni. "Povratak" je osvojio Zlatnog lava te desetak prestižnih svjetskih nagrada, postao suvremeni klasik, a redatelja, bez formalnog filmskog obrazovanja, kritika je spremno proglasila nasljednikom Tarkovskog. Venecijanski trijumf – prvi za ruski debitantski film otkako je Tarkovski 1962. osvojio Zlatnog lava – donio mu je aplauz i u rodnoj Rusiji, u kojoj je također bio autsajder. Četiri godine nakon slavnog debija, pred publikom 60. festivala u Cannesu predstavio je "Izgnanstvo" koji je, kao i njegov prvijenac, film o obiteljskom putovanju u divljini – ovaj put, četveročlana obitelj putuje u ladanjsku kuću. "Elenu" snima 2011. i s tim filmom, od art redatelja punog metafizičkih i mitskih referenca, Zvjagincev postupno postaje politički osviješteni socijalni filmaš. "Levijatan", film koji je ove godine prikazao u Cannesu i osvojio Nagradu za najbolji scenarij, sadrži i jedno i drugo. "Levijatan" je osuvremenjena verzija biblijske priče o Jobu, ali i politički protest protiv stanja u Putinovoj Rusiji.

U programu će biti prikazana tri Zvjaginceva filma: “Povratak”, “Izgnanstvo” i "Elena", a posljednji dan na Doručku u Motovunu ćete uz kasni doručak moći započeti posljednji ovogodišnji festivalski dan i iz prve ruke čuti što ovaj veliki redatelj ima za reći.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »