Društvo mrtvih pjesnika’ gledalo se u Preporodnoj dvorani

f1564558f840fe46c52d18b3a8652103
Druga skrivena projekcija MFF-a pritajila se u Narodnom domu.

'Društvo mrtvih pjesnika', kultna drama o buđenju svijesti i odbijanju konformizma zauvijek je obilježila Robina Williamsa kao kapetana, našeg kapetana i potaknula generacije mladih da dubljim pogledom u književnost i umjetničko stvaralaštvo uzmu život u svoje ruke. Prigodno mjesto za jednog ovakvog oskarovca je svakako srce hrvatske kulture, mjesto na kojemu su se 1848. odigrali povijesni politički i književni događaji -Preporodna dvorana Narodnog doma.

Najljepši klasicistički interijer Zagreba u početku se zvao Kazino, zatim Narodna dvorana, potom Dvorana zagrebačka i ilirska, a bila je mjesto odvijanja najvažnijih društvenih događanja 19. stoljeća te okupljalište prvaka hrvatskog narodnog preporoda.1843. zemlju je otkupio Karlo Drašković za izgradnju obiteljskog doma, a zgrada ubrzo postaje sjedištem ilirskog pokreta na čelu s Ljudevitom Gajem.

Ostavi komentar

Slične vijesti

007 NA PLJEŠIVICI

“Kino u vinogradu” dolazi nadomak Zagreba: u vinogradarskom izletištu Braje kod Jastrebarskog spajamo filmsko i vinsko iskustvo, uz novi film Jamesa Bonda

Više »
X