DP DOYEN ŽIVKO ZALAR TO RECEIVE 50 YEARS AWARD

1
Živko Zalar worked with almost every relevant filmmaker of Yugoslav cinema • He won four Golden Arenas!

Biti aktivan iza kamere čak 50 godina, pa tako još uvijek i danas, posebno je postignuće. Takav je životni put odabrao Živko Zalar, snimatelj kojeg su oduvijek krasili visoki estetski kriteriji i vrsno poznavanje tehnike. Motovun Film Festival u svom 22. izdanju odat će počast ovom snimateljskom doajenu dodjelom svoje tradicionalne nagrade Pedeset godina.

Živko Zalar studirao je kameru na visokoj filmskoj školi FAMU u Pragu što ga je kasnije i odredilo u izboru suradnika. Najčešće je radio s hrvatskim i srpskim redateljima, pripadnicima tzv. Praške škole – Rajkom Grlićem, Srđanom Karanovićem i Goranom Markovićem.

Jedan od važnijih redatelja s kojima je Zalar volio snimati je i Vinko Brešan. Širok opseg snimateljskog izražavanja pokazao je u filmovima Kako je počeo rat na mom otoku, Maršal i Svjedoci za kojeg je 2003. dobio Zlatnu arenu. Pritom je posebno cijenjena njegova sposobnost dočaravanja depresivnog ugođaja, podređujući se radnji filma. Za taj je film dobio i Zlatnu arenu za scenarij zajedno s Juricom Pavičićem.

Godine 1974. Živko Zalar snima svoj prvi dugometražni igrani film – Kud puklo da puklo Rajka Grlića. Već tad primijećen je njegov eksperimentalni pristup fotografiji te moderno koncipirano korištenje svjetla. Iduća suradnja s Grlićem donijela mu je 1978. Zlatnu arenu za kameru u filmu Bravo maestro. Žiri je tada nagradio njegov princip takozvane “adaptirane zbilje”, tj. da svjetlo u filmu izgleda kao realna svjetlosna situacija kakvu bi gledatelj doživio i u životu.

Zlatnu arenu dobiva i 1983. za film Nešto između Srđana Karanovića s kojim je ostvario sjajnu suradnju i u filmu Miris poljskog cvijeća te u kultnoj seriji Grlom u jagode. Zapažen je i Zalarov rad s redateljem Goranom Markovićem, i to na filmovima Specijalno vaspitanje, Nacionalna klasa i Već viđeno, a potonji će biti i prikazan u Motovunu. Riječ je o psihološkoj drami s elementima horora i trilera, koju je Britanski filmski institut uvrstio među 100 najboljih europskih filmova strave.

Fadil Hadžić, Krešo Golik, Slobodan Šijan i Branko Baletić samo su neki od značajnih redatelja na prostoru bivše Jugoslavije čijim je filmovima Zalar također dao doprinos svojim snimateljskim radom. U posljednjoj fazi svoje karijere Živko Zalar je najviše radio u Njemačkoj, snimajući televizijske filmove i serije. Njegovo znanje, umijeće i rezultate pozdravit će i publika Motovun Film Festivala od 23. do 27. srpnja, tijekom kojeg će mu biti uručena nagrada Pedeset godina.

Ostavi komentar

Slične vijesti

CINEHILL SHORTS OPEN FOR SUBMISSIONS

Cinehill Motovun Film Festival opens submission for films in the competitive short film program of this year’s festival, which takes place from July 24 to 28 in Gorski kotar.

Više »