Ajvar

Originalni naziv:

Ajvar

Zemlja porijekla:

Srbija, Crna Gora

Trajanje:

101 min

Godina proizvodnje:

2019.

Redatelj/ica:

Ana Maria Rossi

Scenarij:

Ana Maria Rossi, Maja Todorović

Direktor fotografije:

Maja Radošević

Montaža:

Mateja Rackov

Uloge:

Nataša Ninković, Sergej Trifunović, Vesna Čipčić, Miodrag Krstović, Pavle Pekić, Gordan Kičić, Igor Borojević, Aleksandra Janković, Ivana Šćepanović, Paulina Manov, Branka Petrić, Srđan Miletić, Mirko Vlahović

Producent/ica:

Nikolina Vučetić Zečević, koprod. Ivan Djurović

Produkcijska kuća:

Biberche Productions, koprod. Artikulacija

Festivali i nagrade:

European Film Festival Palić (posebno priznanje žirija), Montenegro Film Festival (Zlatna mimoza za najbolju glumicu), Film Encounters in Niš (Najbolja glumica, najbolji glumac, najbolja sporedna glumica), Leskovac Int’l Festival of Film Directing – LIFFE (najbolja glumica, najbolji glumac, posebno priznanje za režiju)

Vida i Bane imućan su bračni par iz Srbije koji već dugo živi u Stockholmu. Posvećeni karijerama, nemaju djecu, a u Srbiju se vraćaju tek ljeti i praznicima. Vida vjeruje da Bane u Beogradu ima ljubavnicu, no tu
sumnju čuva za sebe. Dolazi Uskrs i njih dvoje putuju u Srbiju kako bi proveli blagdan s obitelji. No ovaj put nešto je drukčije. Njihova pažljivo uigrana koreografija počinje se raspadati i zid šutnje napokon se ruši. Ajvar je priča o odlasku, životu u emigraciji i anatomiji jednoga kraja. I o teglici ajvara koja služi kao sidro između dvaju svjetova.

Ana Maria Rossi (1972.) je filmska i TV redateljica s iskustvom u marketingu. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Autorica je dokumentarnih, promotivnih i igranih filmova. Režirala je segment omnibusa Neke druge priče (2010.). Ajvar je njezin dugometražni prvijenac.

Podijelite članak

Share on facebook
Podijeli
Share on twitter
Podijeli
Share on linkedin
Podijeli
Share on pinterest
Podijeli

motovun film festival

Prijavi se na naš news letter

I primaj najnovije vijesti i najave prije svih!

X