Bijela vrpca

Originalni naziv

Das weisse band

Zemlja/e porijekla

Austrija, Francuska, Njemačka, Italija

Trajanje

144

Godina proizvodnje

2009

Redatelj

Michael Haneke

Scenarij

Michael Haneke

Direktor fotografije

Christian Berger

Montaža

Monika Willi

Uloge

Christian Friedel, Ulrich Tukur, Susanne Lothar, Burghart KlauSSner, Marisa Growaldt, Josef Bierbichler, Janina Fautz

Producent/ica

Stefan Arndt, Veit Heiduschka, Michael Katz, Margaret Ménégoz

Produkcijska kuća

Wega Film, X-Filme Creative Pool, Les Films du Losange, Lucky Red

Festivali i nagrade

Cannes 2009: Zlatna palma / Golden Palm; nagrada FIPRESCI / FIPRESCI Award; nagrada Nacionalnog obrazovnog sustava u Francuskoj / Cinema Award of the French National Education System

Crno-bijela drama o dječjem zboru u selu Eichwald na sjeveru Njemačke u vrijeme prije Prvog svjetskog rata. Riječ je o poljoprivrednoj zajednici u kojoj pola stanovništva radi za Baruna, a gdje veliki utjecaj, posebice na djecu, ima strogi protestantski pastor. U selu se počnu događati neobične nesreće koje postupno poprimaju oblik kaznenog rituala. Postavljen je konop kojim je oboren doktorov konj, zapaljen je štagalj, dvoje djece je oteto i mučeno… Učitelj koji vodi zbor promatra što se događa, istražuje i malo po malo otkriva nevjerojatnu istinu.

Michael Haneke
Redatelj i scenarist, najpoznatiji po svom tmurnom i uznemirujućem stilu, rođen 1942. u Münchenu. Pohađao je Bečko sveučilište, gdje je studirao filozofiju, psihologiju i dramske umjetnosti nakon što se neuspješno okušao u glumi i pjevanju. Nakon diplome postaje filmski kritičar i od 1967. do 1970. radi kao urednik i dramaturg na njemačkoj televizijskoj postaji Südwestfunk. Kao televizijski redatelj debitirao je 1973. godine. Svoj prvi dugometražni film “Sedmi kontinent” (Der siebente Kontinent) režirao je 1989. i njime oblikovao svoj okrutni i odvažni stil koji će procvjetati narednih godina. Tri godine kasnije, kontroverzni “Bennyjev video” (Benny’s Video) proslavio je Hanekeovo ime. Najveći uspjeh kod kritike postigao je 2001. s filmom “Pijanistica” (La pianiste). Njegovi filmovi često dokumentiraju probleme i neuspjehe u modernom društvu. Haneke je osim na televiziji i filmu radio i u kazalištu. Predaje režiju na Bečkoj filmskoj akademiji.

Podijelite članak

Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli

motovun film festival

Prijavi se na naš news letter

I primaj najnovije vijesti i najave prije svih!