Zašto baš ja?

Originalni naziv:

De ce eu

Zemlja porijekla:

Rumunjska, Bugarska, Mađarska

Trajanje:

130 min

Godina proizvodnje:

2015

Redatelj/ica:

Tudor Giurgiu

Scenarij:

Tudor Giurgiu, Loredana Novak

Direktor fotografije:

Marius Panduru

Montaža:

Réka Lemhényi

Uloge:

Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa

Producent/ica:

Oana Giurgiu

Produkcijska kuća:

Chouchkov Brothers, Libra Film

Festivali i nagrade:

Berlin IFF 2015; goEast FF 2015; Transilvania IFF 2015

Mladi i ambiciozni tužitelj Christian iznenadi se kad mu dodijele osjetljiv slučaj korupcije u koji je upleten njegov stariji kolega. Slučaj je to koji bi mogao biti odskočna daska za njegovu karijeru. Ispostavlja se, međutim, suprotno. Optuženi tvrdi da je nevin, ali nadređeni prisile Christiana ga da optuži, makar i bez dokaza. Tužiteljeva nastojanja da dođe do istine omoguće mu otkrivanje velike zavjere. Oduzimaju mu slučaj, suspendiraju ga i začepe mu usta. Sustav mu se osvećuje, i to punom snagom. Izvlači tepih ispod mladićevih nogu. Ova politička drama zasnovana je na istinitim događajima.

Tudor Giurgiu je rumunjski redatelj, scenarist i producent. Rođen je u Cluj-Napoci 1972. godine. Režiju je diplomirao na bukureštanskoj Kazališnoj i filmskoj akademiji 1995. godine. Bio je ravnatelj Rumunjske nacionalne televizije (TVR) od 2005. do 2007. Vlasnik je neovisne produkcijske kuće Libra Film. Začetnik je i direktor Transylvania Film Festivala u Cluju.
Njegov debitantski dugometražni film Love Sick imao je premijeru na Berlinaleu 2006. godine i bio je hit u rumunjskim kinima. Godine 2012. snimio je film O puževima i ljudima. Zašto baš ja? je njegov najnoviji film.

Podijelite članak

Share on facebook
Podijeli
Share on twitter
Podijeli
Share on linkedin
Podijeli
Share on pinterest
Podijeli

motovun film festival

Prijavi se na naš news letter

I primaj najnovije vijesti i najave prije svih!

X