GLAZBENO-FILMSKE POSLASTICE NA MOTOVUN FILM FESTIVALU

Anni-Frid Lyngstad, Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog

Projekciju kultnog nijemog filma Vještice prate glazbom uživo braća Sinkauz Publika će pjevati hitove na karaoke projekciji dokumentarca Abba.

Filmske će noći u Motovunu obilježiti i tri ponoćne projekcije vrlo različitih filmova koje povezuje glazba. Dolaze iz tri različita vremena, različitih filmskih rodova, svi su nastali u Švedskoj – zemlji partneru ovogodišnjeg Motovun Film Festivala koji se održava od 26. do 30. srpnja.

Vještice – povijest magije kroz stoljeća, klasik je švedskog nijemog filma koji će biti prikazan u publici omiljenom izdanju – uz glazbenu pratnju uživo. Vještice su nastale prije točno sto godina i u to su vrijeme bile kontroverzne, blasfemične, cenzurirane, sve zbog okultnih prizora i prikaza seksualnosti koji su provocirali tadašnji društveni moral. 

MFF prikazuje verziju filma u kojoj je narator William S. Burroughs, a projekciju će u jedinstveni događaj strave pretvoriti živa glazbena pratnja Alena i Nenada Sinkauza, koji su samo za tu priliku uglazbili ovo nijemo remek-djelo. Braća Sinkauz autori su glazbe za mnoge umjetničke i multidisciplinarne projekte, ali i za brojne hrvatske igrane i animirane filmove te dobitnici četiri Zlatne arene za glazbu.

Zvuk buke jedan je od najoriginalnijih i najotkačenijih švedskih filmova novijeg doba. Priča je to o bandi bubnjara koji, u sklopu umjetničkog projekta, teroristički upadaju u institucije i javne prostore i remete rutinu bukom. U potjeri za njima je policijski inspektor bez sluha za glazbu, kojem je ovo najgori slučaj u karijeri. Sve to čini zabavan film koji se lako gleda i teško zaboravlja.

Abba je zaštitni znak Švedske, jedan od njezinih simbola, najveći izvozni hit njihove moćne glazbene industrije. Grupa je ovjekovječena na filmskom platnu samo jednom, u dokumentarcu ABBA: The Movie iz vremena vrhunca njihove slave, za turneje po Australiji 1977 godine. Tako ovaj film funkcionira i kao jedini dokument ne baš mnogobrojnih nastupa uživo proslavljenog četverca. U filmu prepunom svima poznatih kompozicija, publici će biti omogućeno da se pjevanjem priključi ovoj karaoke-projekciji.

Osim ovih filmova, publiku u Motovunu očekuje i bogat glazbeni program. Već prvog dana, 26. srpnja, nastupa grčka etno-ska-punk atrakcija Koza Mostra, a u nastavku festivala i Đutko i Plodovi zemlje, kantautorica Miriiam i istarska glazbena institucija Gustafi. Posljednjeg dana festivala, 30. srpnja, s platna se nakon projekcije filma Nosila je rubac črleni spuštaju etno-punk veseljaci Cinkuši, a cijelu feštu zaključit će stari motovunski prijatelj – DJ Mario Kovač.

Ulaz na koncerte je slobodan, dok su ulaznice za filmski program dostupne putem ove poveznice.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »