Goran Marković proglašen je Maverickom Motovuna

Goran-Markovic_Maverick

Još 2008. godine Motovun Film Festival odlučio je nagraditi ljude koji su krenuli svojim putem,  protiv struje i imaju etički stav prema svijetu. Ove godine počasna nagrada Maverick Motovuna dodijeljena je pred punim motovunskim trgom Goranu Markoviću, beogradskom redatelju čiji su se filmovi utisnuli u široku masovnu kulturu, a njihovoj uspješnosti svjedoči i niz nagrada, među kojima su čak dvije Velike zlatne arene (Već viđenoSabirni centar).

„Goran Marković čovjek je kojem nije lako sad u Srbiji. Označen je kao neprijatelj režima koji koristi svaku priliku da ga blati. Iako nije imao potrebe glasno ustati protiv režima i nacionalizma, Marković je  čovjek s kritičkim stavom koji je rekao ne i za to plaća veliku cijenu. Ostaje bez filmova koje je trebao raditi i ukratko rečeno, priređen mu je pakao života“, rekao je Rajko Grlić, počasni umjetnički direktor motovunskog festivala, inače Markovićev kolega u znamenitoj praškoj filmskoj školi FAMU.

„Moj život nije pakao. Sretan sam kako živim, što sam žulj nekim ljudima, što me mrze i što me se boje. Moj život je lijep“, uzvratio je Goran Marković, primajući nagradu. Prisjetio se i dana prije 40-ak godina kad je dolazio u Motovun još kao student.

„Tada je djelovao kao mali zaboravljeni gradić, a danas je Motovun veličanstven grad s iznimnim festivalom. Ogromna mi je satisfakcija kad vidim danas kako mladi ljudi ovdje uživaju u filmu. I zato ne mogu biti nesretan“, rekao je Marković praćen gromoglasnim pljeskom poštovanja motovunske publike.

U nastavku svečanosti dirljivom posvetom festival se oprostio i od čestog motovunskog gosta, preminulog beogradskog glumca Branka Cvejića, legendarnog Baneta Bumbara iz serije Grlom u jagode koja je snimana i u Istri. Prikazan je ulomak iz serije u kojem se Cvejić pojavljuje upravo na motovunskom trgu, a odsvirana je uživo i naslovna skladba iz te serije.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »