KINO ISTRA – USUSRET PROJEKCIJAMA UŽIVO, FILMOVI KREĆU ON LINE

kino istra platno
Dva filma za klince, jedan stopostotni istarski dokumentarac i nagrađivana crna komedija - to je naša on-line ponuda za dobar početak godine

Kino Istra / Cinema Istria  projekt je koji donosi cjelogodišnji filmski program u dvanaest gradova i mjesta Istre s obje strane granice. Ideja je jednostavna – Kino Istra nema svoje dvorane, ono gostuje  u mjestima bez stalnog kina, gdje god nedostaje dobrih filmova. Projekt je usmjeren svima – i roditeljima i djeci, sve s ciljem da podsjetimo na vremena kad su kina bila voljena i važna. Uz pomno izabrani filmski program, a u pripremi su posebna događanja, filmske radionice i edukacije.

Za dobar početak nove filmske godine, Kino Istra donosi on-line ponudu odabranih filmova, lepezu naslova koji su na ovaj ili onaj način vezani uz Istru.:

„Je lektrika ubila štrige“ (redatelj: Cristian Criss Kolacio) – dobro poznati dokumentarac i pravi istarski film: od domaćeg autora, do domaćih ljudi koji pričaju legende o vješticama, štrigama. Ovaj film vodi nas u manje poznati, mistični svijet Istre kojim caruju štrige, štriguni, more, štrolige, vile i vukodlaci.

Je letrika ubila štrige

„Bog postoji, njeno ime je Petrunija“ (Teona Mitevski) makedonska crna komedija o jednostavnoj djevojci koja, igrom slučaja, muškarcima ispred nosa odnese pobjedu u tradicionalnom crkvenom natjecanju. Ovaj višestruko nagrađivani film jedan je od laureata Motovun Film Festivala 2019.

Bog postoji, njeno ime je Petrunija

„Nevidljivi dječak“ (Gabriele Salvatores) je talijanski fantastični film o super-junaku za mlade filmoljupce, o trinaestgodišnjaku koji živi u Trstu, a ima plašt koji ga čini nevidljivim. Ovaj film očarao je publiku širom Europe, a možemo se kladiti da će s djecom pred ekranom završiti i njihovi roditelji.

Nevidljivi dječak

„Dolina mira“ (France Štiglic) klasični je slovenski dječji film iz 1956. godine, dobro poznat generacijama. Poslijeratna je to priča o dvoje djece koji, nakon traumi i bombardiranja, traže „dolinu mira“, a iznimno priznanje filmu je uvrštenje u specijalni program klasičnih filmova na festivalu u Cannesu 2014. godine. Ovaj film ustupljen nam je ljubaznošću Slovenskog filmskog centra

Dolina mira

Filmovi će biti dostupni u intervalu od 15. do 24., uz mogućnost pristupa filmovima iz Hrvatske i Slovenije, dok će „Nevidljivi dječak“ i “Dolina mira” biti vidljivi i u Italiji. Cijena najma filma na vrijeme od 24 sata je 15 kuna (2 eura), a cijena paketa od 4 filma je 37,50 (5 eura).

Kino Istra OnLIne možete pronaći na ovoj stranici: https://cinesquare.net/onlinefestivals#/kinoistra. Link će biti aktivan od petka, 15. siječnja u 18 h.

Kino Istra / Cinema Istria logo

Ovaj program je zagrijavanje za projekcije uživo, koje kreću čim epidemiološki uvjeti budu prikladni: Kino Istra priprema oko 150 projekcija, specijalnih događanja, radionica i gostovanja kojim će kroz cijelu godinu stanovnike Istre pozivati u nove filmske čarolije i avanture. Projekcije će se održavati u dvoranama i na otvorenom, sve s ciljem da se popularizira gledanje filmova na velikom platnu, kao najpotpuniji i najdojmljiviji način gledanja filmova. Prvenstveni cilj je da velika platna stignu u sredine u kojima rijetko gostuju, te da se program temelji prije svega na europskim filmovima.

Prve projekcije projekta Kino Istra započete su prošlog ljeta, no s pogoršana epidemiološka situacija nije pogodovala organizaciji projekata uživo, pa s očekivanjem poboljšanjem stanja najprije kreće on-line program, a potom i program uživo – točan spisak obuhvaćenih mjesta bit će objavljen uskoro.

Nositelj programa je Motovun Film Festival, u suradnji s partnerima iz tri zemlje: Kino otok Izola  (organizator događanja u Sloveniji), Hrvatski filmski savez  (organizator edukativnih radionica i pratećih događanja), Live Cinema UK i Filmmakers Academy Bologna (organizatori posebnih projekcija i edukativnih radionica).

Projekt je podržao pilot-program Europske komisije „Kina kao inovativni centri lokalne zajednice“ ukupnim iznosom od 260.000 eura, od čega polovina otapada na aktivnost hrvatskih organizacija.

Financirano sredstvima Europske Unije

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »