O festivalu

cinehill je festival s dušom!

Dobrodošli na brdo filmova i u šumsku čaroliju gorskog dijela Hrvatske. Sa željom stvaranja ugodnog i opuštenog okruženja za sve koji žele širiti svoje filmske vidike, naše filmove prikazujemo daleko od kulturnih središta, usred prirode. Jer s brda se jasnije vidi koliko je širok filmski svijet. Zato smo našem brdu filmova nadjenuli novo ime – Cinehill.

Posvećeni smo filmovima nastalim u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama, filmovima koji su se nametnuli inovativnošću, idejom i snagom svojih priča. Filmovima koji se u neravnopravnim tržišnim utakmicama, sve teže probijaju do kinodvorana i gledatelja.

Filmskim programom želimo odražavati raznolikost – estetsku, tematsku, zemljopisnu… Što više zemalja, što različitijih filmova, ne bismo li pokazali da je svijet filma mnogo širi i šarolikiji nego li se često čini.

Odabirom filmova i počasnih gostiju festival slavi umjetničku tvrdoglavost, neukalupljenost, autore koji su „svoji“. Mjesto je to susreta i komunikacije između onih koji filmove rade i onih koji ih vole, ali prije svega mjesto dobrodošlice za sve koji se jednostavno žele opustiti u očaravajućem ambijentu i uživati u čaroliji filma.

Cinehill je bezbrižan festival. Ali istodobno – festival koji brine o svijetu u kojem živi. Zato su programi koji promiču neupitne društvene vrijednosti i propituju kontroverze stalna sastavnica festivala.

U svemu – osim u ambicijama i kvaliteti – Cinehill želi biti mali festival. Ne želimo rasti, ne želimo prestizati i preticati. Mi želimo biti odmor za dušu umornih filmskih jahača, mjesto gdje se njihovi filmovi prikazuju u zanosnom ambijentu, pred blagonaklonom publikom, pod nebom toplih ljetnih noći.

U svojoj dvadeset i petoj godini festival je krenuo u novu avanturu te se održava u Gorskom kotaru, najljepšem planinskom kraju Hrvatske. Želimo da naš festival bude posebno filmsko iskustvo, uklopljeno u nesvakidašnje okruženje, udaljeno od svakodnevice, kako bismo u tih nekoliko dana uronili u neki bolji svijet.