Od ruske Hitne službe do feminističkog vesterna!

35dd293897f76e5cc8736816051cea26
Motovun u Zagrebu ulazi u svoju završnicu i donosi 'Aritmiju', 'Pakao na zemlji', 'Vestern' i 'Gnjev mirna čovjeka'.

Revija motovunskih hitova ulazi u posljednji krug te u sljedeća tri dana donosi slatkogorku priču o ruskim liječnicima, čak dva vesterna, španjolski krimić sezone te dva filma za najmlađu publiku. Sve još stignete pogledati u Laubi do subote 2. rujna.

Ruski film Aritmija podsjeća na realističnu verziju serije Hitna služba prikazujući svakodnevni život liječnika i medicinskog osoblja koji rade naporan i stresan posao, ali lišeni holivudskog glamura, svakoga se dana bude u zabitoj provinciji sa svojim problemima, ljubavima, mamurlucima. Drama poznatog redatelja Borisa Hlebnikova priči iz popularne televizijske serije daje novu, stvarnu kvalitetu, koja odiše ljudskošću i toplinom. Film pogledajte u srijedu 30. kolovoza u 21 sat.

Ako ste mislili da je vestern otac svih mačističkih žanrova, priča u kojoj muškarci traže zlato i pucaju, a žene su uvijek negdje po strani Pakao na zemlji će taj stereotip okrenuti naglavce. Ovaj epski vestern priča je o ženskoj strani Divljeg zapada, o ženama koje su stoljećima bile „drugotne“ sve dok ne bi uzele svoj život (i pušku) u svoje ruke. Pakao na zemlji je zasigurno najambiciozniji film koji predstavljamo u ovogodišnjem programu. Velika produkcija u kojoj su, pod redateljskom palicom Martina Koolhovena, snage udružile producentske kuće iz Nizozemske, Francuske, Njemačke, Velike Britanije, SAD-a, Belgije i švedske, sa zvjezdanom glumačkom postavom koju čine Dakota Fanning, Guy Pearce, Carice van Houten i Kit Harington. Pakao na zemlji doživite u četvrtak u 21 sat.

Samo se jednom do sada dogodilo da dvije glavne motovunske nagrade dobije isti film – ove godine taj se presedan ponovio. Njemački film Vestern (Valeska Grisebach) bio je najbolji film po ocjeni glavnog žirija i po izboru žirija filmskih kritičara FIPRESCI. Priča je to o njemačkim građevinskim radnicima koji dolaze u bugarsku provinciju graditi hidroelektranu i tamo susreću „domoroce“ koje ne razumiju ni jezično ni svjetonazorski. U krajnje realističnoj situaciji (sve likove glume fascinantni naturšćici) redateljica se poigrava svim stereotipima tradicionalnog filmskog žanra, no ova balada o doseljenicima i kultiviranju „nove zemlje“ duboko je uronjena u realitet današnjeg svijeta i teškog sporazumijevanja bogatog Zapada i siromašnog istoka Europe. Vester pogledajte u petak u 21 sat.

šećer za kraj dolazi iz španjolske: krimić Gnjev mirna čovjeka (Raul Alevaro) dobio je 25 nagrada na festivalima diljem svijeta, među ostalim i četiri prestižne španjolske Goye, za najbolji film, režiju, scenarij i glavnu mušku ulogu. Napeti triler donosi priču o zastrašujućoj osveti hladnoj nekoliko godina koja u želji da zacijeli rane samo prouzroći još novih. Gnjev mirna čovjeka ima osobitost i prepoznatljivost tvrdokuhanih španjolskih krimića, napetost, majstorski zaplet i realizam, u kojem ćete u subotu u 21 sat gotovo moći osjetiti miris radničkih predgrađa Madrida.

Prije nego se vrate u školske klupe, Motovun u Zagrebu i školska knjiga pobrinuli su se da najbolje od svojeg Buzz@teen programa za mlade ponude obiteljima u Laubi. Tako u petak i subotu u 18 sati pogledajte slovenski film Nika o buntovnoj tinejdžerki koja žudi postati go-kart prvakinja te ovogodišnjeg francuskog pobjednika Buzz@teena Brailleovo srce. školska knjiga će svim kupcima školske opreme u knjižari Arkadija na Trgu bana Jelačića u vrećicu ubaciti i besplatne ulaznice za navedene filmove.

Ulaznice po cijeni od 20 kn mozete kupiti na ulaznice.hr ili blagajni Laube sat vremena prije projekcije.

Ostavi komentar

Slične vijesti

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »