Od ruske Hitne službe do feminističkog vesterna!

35dd293897f76e5cc8736816051cea26
Motovun u Zagrebu ulazi u svoju završnicu i donosi 'Aritmiju', 'Pakao na zemlji', 'Vestern' i 'Gnjev mirna čovjeka'.

Revija motovunskih hitova ulazi u posljednji krug te u sljedeća tri dana donosi slatkogorku priču o ruskim liječnicima, čak dva vesterna, španjolski krimić sezone te dva filma za najmlađu publiku. Sve još stignete pogledati u Laubi do subote 2. rujna.

Ruski film Aritmija podsjeća na realističnu verziju serije Hitna služba prikazujući svakodnevni život liječnika i medicinskog osoblja koji rade naporan i stresan posao, ali lišeni holivudskog glamura, svakoga se dana bude u zabitoj provinciji sa svojim problemima, ljubavima, mamurlucima. Drama poznatog redatelja Borisa Hlebnikova priči iz popularne televizijske serije daje novu, stvarnu kvalitetu, koja odiše ljudskošću i toplinom. Film pogledajte u srijedu 30. kolovoza u 21 sat.

Ako ste mislili da je vestern otac svih mačističkih žanrova, priča u kojoj muškarci traže zlato i pucaju, a žene su uvijek negdje po strani Pakao na zemlji će taj stereotip okrenuti naglavce. Ovaj epski vestern priča je o ženskoj strani Divljeg zapada, o ženama koje su stoljećima bile „drugotne“ sve dok ne bi uzele svoj život (i pušku) u svoje ruke. Pakao na zemlji je zasigurno najambiciozniji film koji predstavljamo u ovogodišnjem programu. Velika produkcija u kojoj su, pod redateljskom palicom Martina Koolhovena, snage udružile producentske kuće iz Nizozemske, Francuske, Njemačke, Velike Britanije, SAD-a, Belgije i švedske, sa zvjezdanom glumačkom postavom koju čine Dakota Fanning, Guy Pearce, Carice van Houten i Kit Harington. Pakao na zemlji doživite u četvrtak u 21 sat.

Samo se jednom do sada dogodilo da dvije glavne motovunske nagrade dobije isti film – ove godine taj se presedan ponovio. Njemački film Vestern (Valeska Grisebach) bio je najbolji film po ocjeni glavnog žirija i po izboru žirija filmskih kritičara FIPRESCI. Priča je to o njemačkim građevinskim radnicima koji dolaze u bugarsku provinciju graditi hidroelektranu i tamo susreću „domoroce“ koje ne razumiju ni jezično ni svjetonazorski. U krajnje realističnoj situaciji (sve likove glume fascinantni naturšćici) redateljica se poigrava svim stereotipima tradicionalnog filmskog žanra, no ova balada o doseljenicima i kultiviranju „nove zemlje“ duboko je uronjena u realitet današnjeg svijeta i teškog sporazumijevanja bogatog Zapada i siromašnog istoka Europe. Vester pogledajte u petak u 21 sat.

šećer za kraj dolazi iz španjolske: krimić Gnjev mirna čovjeka (Raul Alevaro) dobio je 25 nagrada na festivalima diljem svijeta, među ostalim i četiri prestižne španjolske Goye, za najbolji film, režiju, scenarij i glavnu mušku ulogu. Napeti triler donosi priču o zastrašujućoj osveti hladnoj nekoliko godina koja u želji da zacijeli rane samo prouzroći još novih. Gnjev mirna čovjeka ima osobitost i prepoznatljivost tvrdokuhanih španjolskih krimića, napetost, majstorski zaplet i realizam, u kojem ćete u subotu u 21 sat gotovo moći osjetiti miris radničkih predgrađa Madrida.

Prije nego se vrate u školske klupe, Motovun u Zagrebu i školska knjiga pobrinuli su se da najbolje od svojeg Buzz@teen programa za mlade ponude obiteljima u Laubi. Tako u petak i subotu u 18 sati pogledajte slovenski film Nika o buntovnoj tinejdžerki koja žudi postati go-kart prvakinja te ovogodišnjeg francuskog pobjednika Buzz@teena Brailleovo srce. školska knjiga će svim kupcima školske opreme u knjižari Arkadija na Trgu bana Jelačića u vrećicu ubaciti i besplatne ulaznice za navedene filmove.

Ulaznice po cijeni od 20 kn mozete kupiti na ulaznice.hr ili blagajni Laube sat vremena prije projekcije.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »