Projekcija ‘Fahrenheita 451’ odgađa se za petak zbog kiše

9b25787b7a85ff4a3efbe72759e3822b
Truffautov klasik nova je Skrivena projekcija!

Skrivena projekcijaTruffautovog klasika zakazana za četvrtak odgađa se za petak, 29. lipnja u 20 sati. Točnu lokaciju šaljemo putem newslettera 24 sata prije projekcije!

Zamislite svijet u kojem su knjige protuzakonite zbog toga što se vlast boji da mogu utjecati na razvoj neovisnog mišljenja. Film iz 1966. s takvom tematikom postaje gotovo aktualan 52 godine kasnije, kako u svijetu, tako i u nas. Kako je takvo stanje zamislio francuski redatelj Francois Truffaut u svom slavnom filmuFahrenheit 451 pogledajte na Skrivenoj projekcijikoju MFF donosi u suradnji s Addiko bankom na još uvijek tajnoj lokaciji u Zagrebu, u petak, 29. lipnja.

Klasik slavnog francuskog novovalovca Françoisa Truffauta nastao je po distopijskom romanu Raya Bradburya i govori o američkom društvu budućnosti u kojem su knjige izvan zakona, a glavni zadatak vatrogasaca je pronaći sve preostale knjige i spaliti ih na temperaturi od 451 Fahrenheita na kojoj papir najbolje gori. Glavni junak, vatrogasac Montag postaje deziluzioniran svojom ulogom cenzora i u međuvremenu potajice čita roman David Copperfield Charlesa Dickensa.

Tiranija nad ljudskim mislima bila je posebno odbojna Truffautu kao velikom knjigoljupcu, pa se ovoj temi posvetio u svom prvom filmu u boji te jedinom na engleskom jeziku, a Fahrenheit 451 govori o društvu u kojem se knjige spaljuju, individualna misao ne postoji, a ljudi koji potajice čitaju bivaju kažnjeni. Unatoč brojnim poznatim glumcima u konkurenciji, za partnera Julie Christie odabrao je austrijskog glumca Oskara Wernera s kojim se često svađao na setu. Zanimljivo je kako su kasnije doživjeli sličnu sudbinu te umrli prerano u razmaku od dva dana u listopadu 1984. godine.

Vlasti nerijetko vole ostaviti narod u neznanju zatirući kritičke misli. I zato otvorite svijest i prijavite se za besplatnu projekciju na newsletter na stranici skrivene.motovunfilmfestival.com. Mjesto prikazivanja filma otkrit ćemo 24 sata prije projekcije, a dotad možete nabaviti najjeftiniji komplet ulaznica za 21. Motovun Film Festival putem servisa kupiulaznicu.hr. Bezobrazno jeftina akcija vrijedi samo do 10. srpnja, zgrabi je na vrijeme!

Ostavi komentar

Slične vijesti

X