Projekcija ‘Fahrenheita 451’ odgađa se za petak zbog kiše

9b25787b7a85ff4a3efbe72759e3822b
Truffautov klasik nova je Skrivena projekcija!

Skrivena projekcijaTruffautovog klasika zakazana za četvrtak odgađa se za petak, 29. lipnja u 20 sati. Točnu lokaciju šaljemo putem newslettera 24 sata prije projekcije!

Zamislite svijet u kojem su knjige protuzakonite zbog toga što se vlast boji da mogu utjecati na razvoj neovisnog mišljenja. Film iz 1966. s takvom tematikom postaje gotovo aktualan 52 godine kasnije, kako u svijetu, tako i u nas. Kako je takvo stanje zamislio francuski redatelj Francois Truffaut u svom slavnom filmuFahrenheit 451 pogledajte na Skrivenoj projekcijikoju MFF donosi u suradnji s Addiko bankom na još uvijek tajnoj lokaciji u Zagrebu, u petak, 29. lipnja.

Klasik slavnog francuskog novovalovca Françoisa Truffauta nastao je po distopijskom romanu Raya Bradburya i govori o američkom društvu budućnosti u kojem su knjige izvan zakona, a glavni zadatak vatrogasaca je pronaći sve preostale knjige i spaliti ih na temperaturi od 451 Fahrenheita na kojoj papir najbolje gori. Glavni junak, vatrogasac Montag postaje deziluzioniran svojom ulogom cenzora i u međuvremenu potajice čita roman David Copperfield Charlesa Dickensa.

Tiranija nad ljudskim mislima bila je posebno odbojna Truffautu kao velikom knjigoljupcu, pa se ovoj temi posvetio u svom prvom filmu u boji te jedinom na engleskom jeziku, a Fahrenheit 451 govori o društvu u kojem se knjige spaljuju, individualna misao ne postoji, a ljudi koji potajice čitaju bivaju kažnjeni. Unatoč brojnim poznatim glumcima u konkurenciji, za partnera Julie Christie odabrao je austrijskog glumca Oskara Wernera s kojim se često svađao na setu. Zanimljivo je kako su kasnije doživjeli sličnu sudbinu te umrli prerano u razmaku od dva dana u listopadu 1984. godine.

Vlasti nerijetko vole ostaviti narod u neznanju zatirući kritičke misli. I zato otvorite svijest i prijavite se za besplatnu projekciju na newsletter na stranici skrivene.motovunfilmfestival.com. Mjesto prikazivanja filma otkrit ćemo 24 sata prije projekcije, a dotad možete nabaviti najjeftiniji komplet ulaznica za 21. Motovun Film Festival putem servisa kupiulaznicu.hr. Bezobrazno jeftina akcija vrijedi samo do 10. srpnja, zgrabi je na vrijeme!

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »