Skrivene projekcije započinjemo oskarovcem!

IDA
Prvi film kojeg ćemo "sakriti" u Zagrebu je "Ida".

Sezonu skrivenih projekcija 26. lipnja u Zagrebu otvara poljski film "Ida" u režiji Pawela Pawlikowskog, koji je svoju hrvatsku premijeru doživio u Motovunu prošle godine i koji se u međuvremenu okitio dvjema prestižnim nagradama – Nagradom Europske filmske akademije za najbolji film te Oscarom u kategoriji najboljeg stranog filma. Prvi film na materinjem poljskom jednog od vodećih britanskih filmaša Pawela Pawlikowskog („Moje ljeto ljubavi“ s Emily Blunt iz 2004. i „Žena iz petog okruga“ s Kirsten Scott Thomas i Ethanom Hawkeom iz 2011.) o bolnom pitanju njegove izrazito katoličke domovine, o pitanju antisemitizma i tretmana Židova u Drugom svjetskom ratu od strane etničkih Poljaka. Osim što je imao sreću premijerno prikazati ovaj veliki film, Motovun je prošle godine ugostio i mladu glumicu, Agatu Trzebuchowsku koja tumači ulogu Ide te scenaristicu filma, Rebeccu Lenkiewicz.

Godina je 1962. Anna je redovnička pripravnica koja prije samog zaređenja saznaje da se zapravo zove Ida i da su joj roditelji bili Židovi te da su ubijeni u holokaustu. Jedina preživjela rodbina joj je teta, bivša komunistička tužiteljica odgovorna za brojne smrtne presude redovnicama i svećenicima. Njih dvije ipak zajedno kreću na put tijekom kojeg se suočavaju ne samo s obiteljskim tajnama već i s nekim od najmračnijih dijelova poljske povijesti.

„Proganjao me, jadva čekam ponovno ga pogledati.“ A. O. Scott, The New York Times

„Snažan i dirljiv.“ Peter Bradshaw,The Guardian

„Apsolutno zapanjujuće, jedan od najboljih filmova godine.“ Oliver Lyttleton, The Playlist

„Pravo čudo. Dragulj savršenstva.“ Dana Stevens, Slate

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »