Skrivene projekcije započinjemo oskarovcem!

IDA
Prvi film kojeg ćemo "sakriti" u Zagrebu je "Ida".

Sezonu skrivenih projekcija 26. lipnja u Zagrebu otvara poljski film "Ida" u režiji Pawela Pawlikowskog, koji je svoju hrvatsku premijeru doživio u Motovunu prošle godine i koji se u međuvremenu okitio dvjema prestižnim nagradama – Nagradom Europske filmske akademije za najbolji film te Oscarom u kategoriji najboljeg stranog filma. Prvi film na materinjem poljskom jednog od vodećih britanskih filmaša Pawela Pawlikowskog („Moje ljeto ljubavi“ s Emily Blunt iz 2004. i „Žena iz petog okruga“ s Kirsten Scott Thomas i Ethanom Hawkeom iz 2011.) o bolnom pitanju njegove izrazito katoličke domovine, o pitanju antisemitizma i tretmana Židova u Drugom svjetskom ratu od strane etničkih Poljaka. Osim što je imao sreću premijerno prikazati ovaj veliki film, Motovun je prošle godine ugostio i mladu glumicu, Agatu Trzebuchowsku koja tumači ulogu Ide te scenaristicu filma, Rebeccu Lenkiewicz.

Godina je 1962. Anna je redovnička pripravnica koja prije samog zaređenja saznaje da se zapravo zove Ida i da su joj roditelji bili Židovi te da su ubijeni u holokaustu. Jedina preživjela rodbina joj je teta, bivša komunistička tužiteljica odgovorna za brojne smrtne presude redovnicama i svećenicima. Njih dvije ipak zajedno kreću na put tijekom kojeg se suočavaju ne samo s obiteljskim tajnama već i s nekim od najmračnijih dijelova poljske povijesti.

„Proganjao me, jadva čekam ponovno ga pogledati.“ A. O. Scott, The New York Times

„Snažan i dirljiv.“ Peter Bradshaw,The Guardian

„Apsolutno zapanjujuće, jedan od najboljih filmova godine.“ Oliver Lyttleton, The Playlist

„Pravo čudo. Dragulj savršenstva.“ Dana Stevens, Slate

Ostavi komentar

Slične vijesti

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »