25 godina u sekundi – izložba o najboljim trenucima Motovun Film Festivala

bijele rukavice

Ove srijede u zagrebačkoj Laubi bit će izloženo 250 fotografija o 25 godina festivala • Izložba koja dokumentira sreću i veselje seli ovog ljeta i u Motovun

25 godina u sekundi, onoj potrebnoj za nastanak fotografije. U četvrt stoljeća postojanja Motovun Film Festivala snimljeno je bezbroj fotografija koje su odražavale sjajne trenutke veselja, zadovoljstva i dobre atmosfere.

Izbor najupečatljivijih fotografija bit će predstavljen na izložbi Motovun: 25 godina u sekundi ove srijede, 28. lipnja u 20.00 sati u zagrebačkoj Kući za ljude i umjetnost – Laubi, a potom i za vrijeme trajanja festivala u Motovunu od 22. do 24. srpnja.

Iz vremena prvih festivala, iz 1999. i 2000. fotografija je malo i sitne su rezolucije jer su snimane analognim aparatima, no kako je digitalna tehnologija napredovala, tako je i njihov broj bujao. Stotine fotografija dnevno, ljudi, projekcije, događanja, svirke, tulumarenja, ludila, svanuća…

„I kako odabrati, kako predstaviti festival u nekom razumnom broju fotografija, kada je svega toga bilo toliko abnormalno puno da izbor nikako ne može biti ispod 250 – 300 komada, a to je samo najnužnije od najnužnijeg. To je borba u kojoj smo danima bili naša najdugovječnija fotografkinja Nina Đurđević i ja. Glava nam puca od fotografija“, otkriva direktor festivala Igor Mirković.

Zajednički nazivnik cijelog tog mozaika o kojem svjedoče fotografije je sreća.

„Na svim se fotografijama lica smiju. I klinci u publici i razmaženi glumci, glumice, redateljice i redatelji – svima lica sjaje, pršte od veselja. Jer Motovun Film Festival je uvijek bio tvornica dobrog raspoloženja i kristalna kocka vedrine. Ovaj festival čine nebrojeni ljudi koji su, svatko na svoj način, doprinijeli da naše brdo filmova blista u mraku. Nije lako biti sretan dvadeset i pet godina, dok ploviš kroz bure i oluje svakodnevice. Nama je uspjelo. Zato smo rekli da se naš festival smjestio na 277 metara iznad realnosti“, ističe Mirković.

Ove se godine festival penje još više i donosi veselje na 1034 metra, daleko od svega. Pod nazivom Cinehill, održat će se u dva dijela – od 22. do 24. srpnja u Motovunu te od 26. do 29. srpnja na brdu Petehovac kod Delnica.

Izložba u Laubi traje samo jedan dan, a na otvorenju će nastupiti duo La Papa kojeg čine Stanko Kovačić (violončelo) i Nikola Dabac (ukulele). Ulaz je slobodan.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »