Kampiranje

Kamp u kojem ćete boraviti je besplatan i namijenjen isključivo posjetiteljima festivala.

U kampu se nalaze tuševi i kemijski wc-i, a broj kamperskih mjesta nije ograničen. Bilo kakve rezervacije prije samog festivala nisu potrebne. 

Ovdje su neka od osnovnih pravila kampiranja. Za ugodnije druženje, molimo vas da ih se pridržavate.

KAMPERSKI KOD:

Obavezno je plaćanje turističke pristojbe koja iznosi osam kuna po danu (ova obaveza zakonski je propisana za sve turiste u RH). Pristojba se naplaćuje po osobi, a ne po šatoru. Pretpostavlja se da svi kamperi ostaju do kraja festivala i turistička pristojba se tako obračunava. Dakle, ako dođete u utorak platit ćete 40 kuna pristojbe bez obzira na to odlazite li u četvrtak ili u nedjelju.

Uz registraciju u kampu, obavezno je kupiti bon za određeni broj ulaznica – po jednu ulaznicu po osobi za svaki dan boravka u kampu, po sniženoj cijeni od 20 kn. Ovom obavezom želimo dodatno naglasiti da je ovo kamp za posjetitelje naših filmskih programa. Bonovi se mogu zamijeniti za ulaznice na blagajni, što ulaznice čini jeftinijima. Za bonove koji nisu zamijenjeni za ulaznice organizator ne vraća novac.

Pravo boravka u kampu bez kupovine bonova imaju posjednici kompleta karata kupljenih u pretprodaji, kao i studentskih akreditacija.

Kao oznaku uredno reguliranog kamperskog statusa, organizatori su vam osigurali narukvice. Molimo da ih nosite. Samo uz predočenje narukvice možete zamijeniti bon za ulaznicu.

Ukupan iznos kamperskih bonova i boravišne pristojbe ovisi o danu dolaska:

Kao oznaku uredno reguliranog kamperskog statusa, organizatori su vam osigurali narukvice. Molimo da ih nosite. Samo uz predočenje narukvice možete zamijeniti bon za ulaznicu.

Svi neprijavljeni kamperi izlažu se riziku nemalih kazni za neprijavljeni boravak, koje propisuje turistička inspekcija.

Također molimo kampere da održavaju zajedničke prostore urednima nakon korištenja te da se pridržavaju epidemioloških mjera gdje je naznačeno i nužno.

U slučaju jakog nevremena svakako se odmaknite od šume, kako biste bili posve sigurni od mogućeg pada odlomljenih grana.

Ulazak u kamp s automobilima najstrože je zabranjen.

Eko Kamp – često postavljana pitanja:

Prve godine to su bila dva malo veća vojnička šatora. I jedan kamper. Danas je to pravo malo kamp naselje, sa bezbroj šatora koji se protežu u podnožju brda filmova. Kamp je namijenjen posjetiteljima festivala, i kroz organizaciju i sustav kamperskih bonova, kamperima omogućava značajan popust na kino ulaznice.

Uza sve napore koje ulažemo u „EKO KAMP” on zapravo i nije pravi kamp, prije svega, jer je tu samo 6 dana u godini, pa sva „ozbiljna” infrastruktura, tu je – privremena, no ovdje ćete ipak naći većinu stvari potrebnih da provedete 5 vrućih dana posljednjeg tjedna srpnja.

Organizator i uprava festivala ne odgovara za nesreće ili ozljede koje nastanu osobnom nepažnjom kampera. Ako se utvrdi nepoštivanje pravila, organizator zadržava pravo kamperu otkazati smještaj u kampu.

Motovunski Eko kamp nalazi se u podnožju Motovuna, na prostoru kojeg lokalno stanovništvo naziva „SAJMIŠTE”. Ulaz u kamp, i recepcija nalaze se odmah pokraj jedine benzinske pumpe u mjestu. Do vrha „Brda filmova” vozi autobus, a može se i pješice, po najdužim istarskim stepenicama, njih čak 1052.

Kamp se otvara prvi dan festivala, odnosno 27.7., a otvoren je do 1.8. Turistička pristojba iznosi 8 kn po danu. Turistička pristojba propisana je zakonom, i izvan je nadležnosti Festivala. Novac uplaćen u korist boravišne pristojbe odlazi Turističkoj zajednici općine Motovun.

Prijaviti se morate osobno kod volontera na recepciji koja se nalazi na samom ulazu u kamp. Postupak prijave je jednostavan – uz predočenje osobnog dokumenta (osobne/putovnice) te COVID potvrde potrebno je platiti i turističku pristojbu (8 kn/dan) te je obavezno kupiti kamperske bonove čiji broj ovisi o danu prijave.

Prijava se izvršava po danu po OSOBI a ne po šatoru. Razlog ovome je što kamp nije parceliran, te bi bilo komplicirano naplaćivati svaki šator/parcelu. Kod prijave posavjetujte se sa osobljem kampa dali je Vaš šator unutar dozvoljenih granica kampa, ukoliko ste „otišli” predaleko u šumu, upozorit ćemo Vas, te Vam savjetovati bolje mjesto. Kampiranjem izvan granica kampa izlažete se nemalim kaznama koje Vam može odrediti inspekcija.

Prije svega, moramo Vam napomenuti da ste sukladno zakonu RH dužni ovakav dokument imati sa sobom, posebno ako napuštate mjesto stalnog prebivališta. No, u slučaju da nemate niti osobnu niti putovnicu sa sobom, prijaviti se možete uz predočenje dokumenta s fotografijom (npr.vozačka) uz koji nam morate reći broj osobne/putovnice, odnosno nazvati doma/negdje drugdje gdje se nalazi vaš osobni dokument da vam dojave broj. Bez njega vas ne možemo prijaviti u kamp, a bez prijave u njemu ne možete boraviti. Moramo Vam napomenuti da ukoliko Vas policija legitimira, oni neće biti susretljivi kao mi, te će vam za ne imanje osobne iskaznice/putovnice napisati kaznu.

Riskirate nemale novčane kazne od strane inspekcije. Prijava u kamp je zakonom propisana, samim time i obavezna. Neprijavljeni kamperi izlažu se riziku plaćanja novčane kazne zbog nepoštivanja pravila te će biti zamoljeni da napuste područje kampa. Uz volontere, u kampu su i zaštitari koji su zaduženi za održavanje reda što uključuje i izbacivanje neprijavljenih kampera. Neprijavljeni kamperi ne mogu računati na pomoć osoblja kampa u slučaju bilo kakvih situacija.

Plaćate turističku pristojbu, zakonom propisanu od strane RH koja iznosi 8 kn po danu po osobi i naplaćuje se od prvog dana boravka u kampu. Obavezni ste platiti od dana dolaska do kraja festivala (do nedjelja) pošto ne postoji sustav odjave već samo prijave u kamp, što znači da ne znamo kada točno odlazite. Uz pristojbu, plaćate i paket bonova koje možete zamijeniti za karte na blagajni (koji se s danima smanjuje). Prijavom u kamp, i kupnjom bonova ostvarujete značajan popust na kino ulaznice, i pomažete da se Motovun Film Festival održi i sljedeće godine.

Kamperske bonove za ulaznice možete zamijeniti na blagajni festivala.

Povrat novca nije moguć, pa preporučamo pravovremenu zamjenu za karte na brdu.

Ne. Mjesta za kamp se ne mogu rezervirati, ali ne brinite, kamp je dovoljno velik za sve. 🙂 Iako, povijest nas uči da oni koji dođu prvi obično uhvate najbolji hlad.

U kampu. 🙂 Iako kamp, nažalost, nije ograđen, granice su jasno vidljive. Ukoliko kampirate izvan granica kampa, izlažete se mogućnosti nemalih kazni koje će Vam napisati inspekcija. Jednako tako, napominjemo da prema zakonu RH spavanje u vozilu isto nije dozvoljeno, za što je nadležna ista inspekcija.

U slučaju da ne niste sigurni oko nekog mjesta, pitajte osoblje kampa prije postavljanja šatora. Za eventualne kazne ne odgovaramo. Kampirati se ne smije na mini brdu ispod benzinske pumpe niti preko potoka. O ostalim mjestima se osjećajte slobodnima raspraviti s volonterima, prije postavljanja šatora, naravno 🙂

Ako postavite šator izvan granica kampa, ukoliko Vas primijete, osoblje kampa i redari će vas zamoliti da ga preselite unutar granica. Ako nemate ideje gdje bi se preselili pitajte ih za savjet. Ako pak odbijete poslušati osoblje kampa, bit će prisiljeni pozvati redarsku službu.

Napominjemo, kazne za kampiranje izvan granica kampa napisat će Vam inspekcija, i MFF ne odgovara za te iste kazne.

Inspekcija ZAISTA dolazi i globi one koji se ne pridržavaju pravila. Osim kampera, inspekcija redovito provjerava i nas, dali smo Vas sve zapisali i prijavili. Proteklih se godina radilo o nekoliko desetaka kažnjenih kampera i kamperica. Zato vam preporučamo kampiranje UNUTAR kampa te prijavu na ulazu koja se izvršava po osobi, a ne po šatoru.

Prilikom prijave, svaki kamper dobiva narukvicu, s kojom ostvaruje neka svoja prava. Oni koji nose odgovarajuće narukvice nesmetano borave u kampu, dok oni koji ih ne nose riskiraju novčanu kaznu i/ili izbacivanje iz samoga kampa.

Narukvica služi i prilikom zamjene kamperskih bonova za ulaznice, kao dokaz da je kamper prijavljen, te da ima pravo na popust koji mu omogućavaju bonovi.

Pripazite da vam se to ne dogodi, ali ako se dogodi obavezno ju sačuvate i s njome odite po zamjensku do recepcije. Staru narukvicu ostavljate i dobivate novu.

Životinje mogu biti kamperi, štoviše ne plaćaju niti boravišnu pristojbu, ali zapamtite da ste Vi za njih odgovorni. Ne zaboravite pitati svoje susjede smetaju li im životinje te ako im smetaju vas molimo da potražite drugo mjesto unutar kampa.

Možete zamoliti dežurno osoblje kampa da Vam stavi puniti mobitel na recepciji. Odbit će vas samo u slučaju da nema slobodnih mjesta u utičnicama (da, ovo se događa, ako imate svoj produžni kabel, pomoći će, ne brinite, kablove, kao i mobitele, vraćamo.). MFF ne odgovara za izgubljene ili oštećene aparate na punjenju, dakle, činite to na osobnu odgovornost.

MFF ne odgovara za izgubljene i oštećene stvari. Na recepciji je i centar za izgubljene i nađene stvari gdje možete donijeti sve što pronađete jednako kao i potražiti svoje izgubljene stvari.

Da. Može. Voda koja je na raspolaganju kamperima jednaka je vodi koju koriste svi stanovnici Motovuna, svih 360 dana kada kampera nema.

Kemijski wc-i koji se čiste na dnevnoj bazi i ujutro mirišu po lavandi. Popodne ne.

Kao i u drugim kampovima, ne smijete paliti vatru. Ne smijete uznemiravati svoje susjede niti osoblje kampa. Ne smijete uništavati imovinu kampa niti imovinu kampera. U kamp je strogo zabranjeno unošenje lako zapaljivih goriva, pirotehničkih i eksplozivnih sredstava i sl. Ne smijete kršiti zakone RH.

Obratite se dežurnom osoblju kampa ili voditeljima koji imaju sve potrebe informacije i brojeve. Pridržavajte se njihovih uputa jer su oni odgovorne osobe za cijeli eko kamp.

Odmah obavijestite osoblje kampa. Oni će znati kako da reagiraju u pojedinim situacijama, a i imaju direktnu vezu sa vatrogascima/policijom/hitnom medicinskom pomoći.

Ljekarna se nalazi preko puta prve rampe/autobusne stanice. Radno vrijeme ljekarne biti izvješeno na kućici za prijave i informacije. Uz radno vrijeme će biti izvješen i broj hitne pomoći te dežurnog doktora.

Ipak, predlažemo Vam da sa sobom ponesete sve potrebne lijekove ili preparate koji vam trebaju ili bi Vam mogli zatrebati prilikom Vašeg boravka u kampu. Svakako, mudro je ponijeti kremu sa zaštitnim faktorom.

Unutar kampa nema dućana, ali se oni nalaze u blizini. Osim benzinske pumpe koja je na samom ulazu u kamp, u blizini kampa se nalaze 2 dućana, kafić i bankomat. I mesnica, ako se ne varamo :

3h sata vožnje od Zagreba/najbliži aerodromi su Pula, Trst, Venecija i Ljubljana, od kojih nas dijeli dva sata vožnje automobilom/najbliža željeznička stanica je Pazin (25 km), sa željezničkim linijama iz smjerova Zagreba, Ljubljane i Trsta.

Autobusom ili pješice preko 1054 stepenica.

X