Žiri

ovo su ljudi koji ODLUČUJU O nagradama

Članovi žirija bit će objavljeni u srpnju.

GLAVNI ŽIRI

BARBARA NOLA

Barbara Nola diplomirala je glumu na ADU u Zagrebu. Prvu profesionalnu ulogu je ostvarila za vrijeme studija na Dubrovačkim ljetnim igrama u ulozi Petrunjele u režiji Paola Magellija. Od 1993 je stalna članica ansambla DK Gavella gdje je odigrala brojne uloge. Redovito surađuje s kazalištima nezavisne scene. Glumila je u brojnim domaćim serijama i filmovima od kojih se posebno izdvaja film Nebo, sateliti Lukasa Nole.

TIJANA ZINAJIĆ

Tijana Zinajić studirala je francuski i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, nakon čega je diplomirala kazališnu režiju na Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju (AGRFT). Radi kao kazališna i filmska redateljica, glumica i učiteljica glume, a radila je i kao direktorica kastinga za brojne slovenske filmove i serije. Dobitnica je brojnih slovenskih i međunarodnih priznanja. Njezin cjelovečernji prvijenac, Prasica, bio je 2022. najgledaniji domaći film u slovenskim kinima.

PJER ŽALICA

Sarajevski scenarist, redatelj, producent i montažer. Profesor režije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Član Europske filmske akademije. Filmovi su mu prikazivani na brojnim međunarodnim festivalima, uključujući Cannes, Toronto, Locarno, Tribecu i druge. Dobitnik je Srebrnog leoparda Filmskog festivala u Locarnu za film Gori vatra (2003.) te više od 50 drugih nagrada, uključujući Europsku filmsku nagradu za najbolji dokumentarni film, Grand prix na Međunarodnom festivalu u Varšavi i druge.

ŽIRI CINEHILL KRATKIH

GORANA JOVANOVIĆ

Gorana Jovanović je beogradska redateljica. Nakon diplome na Sveučilištu Westminster radila je kao savjetnica za scenarij i scenaristica na nekoliko cjelovečernjih i kratkometražnih filmskih projekata, a zatim je počela producirati vlastite filmove. Njezin kratki film Armadila (2020.) bio je pobjednički film Motovunskih kratkih 2021., a nagrađen e i na festivalu Vienna Shorts te prikazan u konkurenciji festivala u Uppsali i Trstu te festivala Go Short u Nijmegenu.

ALEN MUNITIĆ

Alen Munitić pokrenuo je 2008. godine Festival mediteranskog filma Split (FMFS), čiji je umjetnički direktor. Tada je već imao deset godina profesionalnog iskustva na najvećim regionalnim festivalima, kao što su Zagreb Film Festival, Motovun Film Festival, ZagrebDox, Animafest Zagreb itd. U kratkom vremenu FMFS postao je najposjećeniji kulturni događaj u Splitu. Godine 2012. godine pokreće Kino Mediteran, projekt revitalizacije kina u Dalmaciji. Od 2016. godine Kino Mediteran vodi i regionalnu distribuciju nezavisnih europskih filmova, a 2020. pokreće VOD platformu posvećenu umjetničkom filmu.

LÉO SEOSANTO

Léo Soesanto je pariški filmski kritičar, festivalski programer i pisac. Trenutno je selektor kratkometražnog natjecateljskog programa Međunarodnog filmskog festivala u Rigi. Ima više od 10 godina iskustva kao festivalski programer, savjetnik i moderator te je, među ostalim, surađivao s festivalima poput Tjedna kritike u Cannesu, Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu i Festivala nezavisnog filma u Bordeauxu. Tekstovi su mu objavljivani u publikacijama kao što su Libération, Les Inrockuptibles, Vogue, GQ, Premiere, Grazia i katalog Francuske kinoteke. Bio je član brojnih festivalskih žirija, uključujući Cannes, London, Locarno i Toronto.

ŽIRI FIPRESCI

LÉO ORTUNO

Léo Ortuno je novinar i filmski kritičar za online časopis Bande à Part i razne televizijske programe (Arte, Canal+). Kao član Francuskog sindikata filmskih kritičara sudjelovao je u nekoliko žirija, a selektor je i kratkometražnih programa nekoliko filmskih festivala u Francuskoj, uključujući Tjedan kritike u Cannesu, Filmskog festivala u Poitiersu i Festivala de Contis.

THIERRY VERHOEVEN

Thierry Verhoeven bavi se filmskom kritikom od 2009. Uglavnom piše za Film Totaal, najveći nizozemski filmski portal, a ponekad i za Schokkend Nieuws dvomjesečnik fokusiran na žanrovski film. Od 2022. je glavni urednik portala Serie Totaal, gdje nadgleda tuđe recenzije televizijskih serija. Smatra se filmskim svežderom jer kvaliteta nema nikakve veze s godinama, žanrom ili nacionalnosti već je usko vezana za umijeće, kreativnost i predanost onih koji se filmom bave.

VERONIKA K. ZAJDELA

Veronika K. Zajdela je televizijska i radijska ličnost na RTV Sloveniji. Posljednjih 20 godina posvećena je filmu i kazalištu. Izvještavala je s filmskih festivala u Cannesu i Veneciji, a sudjelovala je i u žiriju FIPRESCI na Festivalu slovenskog filma. Intervjuira filmske autore na festivalima, filmskim setovima i u TV studijima te snima i montira filmove i sadržaje vezane uz film za višejezičnu radijsku postaju RSI. Promovira nezavisne lokalne talente i glasno se zalaže za važnost očuvanja filmskog iskustva u kinima.