Žiri

ovo su ljudi koji ODLUČUJU O nagradama

GLAVNI ŽIRI

PIOTR DOMALEWSKI

Piotr Domalewski (1983.) je filmski redatelj, scenarist i glumac. Njegov redateljski cjelovečernji prvijenac 'Tiha noć' (2017.) osvojio je Grand prix u Gdyniji, kao i nagrade za najbolji film, najbolji scenarij i nagradu za otkriće godine na godišnjoj dodjeli Poljskih filmskih nagrada 2018. Piotr piše i za kazalište. Njegova kazališna predstava 'Pet kvadratnih metara' dobio je nagradu publike na poljskom natjecanju za dramske pisce. Ovegodine u programu Posebno u Motovunu ponovno se prikazuje njegov film 'Što dalje odavde'.

GORAN DUKIĆ

Goran Dukić diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti, nakon čega je snimio kratkometražni film 'Mirta uči statistiku' (1993.) koji je osvojio glavnu nagradu na prvim Danima hrvatskog filma i nakon kojeg je Dukić proglašen najvećom nadom hrvatskog filma. Dvije godine kasnije otišao je u SAD na postdiplomski studij. Ostavši u SAD-u, režirao je kratkometražne filmove i bio gost predavač na sveučilištima u New Yorku i Ohiju te na Imaginarnoj akademiji u Grožnjanu. Godine 2006. realizira i svoj cjelovečernji prvijenac 'Pizzerija Kamikaze'. U sklopu festivala prikazuje se njegovo treće i najnovije dugometražno ostvarenje, zagorski mjuzikl 'Nosila je rubac črleni'.

NINJA THYBERG

Ninja Thyberg (1984.) diplomirala je na Stockholmskoj akademiji dramskih umjetnosti 2015. godine. Dobitnica je Propelera Motovuna 2021. za film 'Užitak'. Njezin kratki film 'Pleasure' (2013.) prikazan je na Sundanceu, a dobio je i nagradu Canal Plus na Tjednu kritike festivala u Cannesu. Kratki film 'Hot Chicks' (2014.) osvojio je nagradu 1km Film Award na Međunarodnom filmskom festivalu u Stockholmu. Kratki film 'Catwalk' (2015.) dobio je nagradu Student Visionary na Tribeca Film Festivalu.

žiri MOTOVUNSKIH KRATKIH

JING HAASE

Jing Haase je voditeljica festivala za dokumentarne i kratkometražne filmove pri međunarodnom odjelu Švedskog filmskog instituta. Misija odjela je međunarodna promocija i poticanje izvoza švedskih filmova diljem svijeta. Prije Švedskog filmskog instituta, Jing je radila kao voditeljica tržišta za Nordisk Panoramu, pod krovnom organizacijom Filmkontakt Nord. Nordisk Panorama organizacija je koja se bavi međunarodnom promocijom kratkometražnih i dokumentarnih filmova. Jing je završila diplomski studij njemačkog i filma te je radila kao programerka za razne filmske festivale.

MO HARAWE

Mo Harawe je strast za filmom otkrio u umjetničkoj školi u Somaliji. Od 2009. godine živi u Austriji. Njegov kratki film 'Life On The Horn' osvojio je posebno priznanje žirija u Locarnu 2020. godine. Autor je scenarija za nekoliko igranih filmova; scenarij za 'To Mogadishu' osvojio je nagradu Dor na festivalu Diagonale 2016. godine, a 2019. dobio je prestižnu stipendiju za razvoj filma na kojem trenutačno radi, 'The Village Next to Paradise'. Njegov novi kratki film 'Will My Parents Come to See Me' premijerno je prikazan ove godine u Berlinu, a na festivalu Vienna Shorts osvojio je nagradu za najbolji film. To ga kvalificira za Akademijinu nagradu i za Europsku filmsku nagradu.

ANDREJ KOROVLJEV

Andrej Korovljev je rođen u Puli 1970. Studirao je strojarstvo u Zagrebu i filmsku režiju na Westminsterskom sveučilištu, nakon čega se vraća u Hrvatsku i započinje profesionalnu karijeru. Režirao je nekoliko kratkih filmova, dokumentaraca, TV-emisija i glazbenih video spotova, uključujući nagrađivane dokumentarne filmove 'Godine hrđe' i 'Tusta'. Do 2021. godine bio je koselektor programa Motovunski kratki. Član je Društva hrvatskih filmskih redatelja.

ŽIRI FIPRESCI

MIDHAT AJANOVIĆ

Midhat Ajanović Ajan je profesor, pisac, karikaturist, filmski autor i teoretičar rođen u Sarajevu 1959. godine. Diplomirao je novinarstvo u Sarajevu i učio animaciju u Studiju za crtani film Zagreb filma. Od 1994. živi u Švedskoj, gdje je doktorirao s filmološkom tezom i gdje predaje povijest, teoriju i estetiku filma i animacije. Radio je kao organizator i umjetnički direktor na brojnim filmskim festivalima, a za svoj rad nagrađivan je na uglednim festivalima i izložbama. Animafest Zagreb dodijelio mu je 2010. nagradu za poseban doprinos proučavanju animiranog filma.

TIM LINDEMANN

Tim Lindemann filmski je kritičar koji radi za niz njemačkih časopisa i novina, kao što su epd Film i der Freitag. Radio je kao znanstveni asistent za Deutche Kinemathek u Berlinu te kao kustos Festivala kratkometražnog filma Interfilm. Trenutno čeka obranu doktorskog rada iz filmskih studija na Sveučilištu Queen Mary u Londonu.

MARKO STOJILJKOVIĆ

Marko Stojiljković rođen je u Beogradu 1983. Završio je studij menadžmenta u kulturi i umjetnosti na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Živi u Sloveniji. Filmskom kritikom se profesionalno bavi od 2013. godine. Autor je dnevno aktivnog bloga Film na dan. Objavljivan je na hrvatskim web portalima FAK.hr (gdje je i urednik festivalske rubrike), Monitor.hr, Lupiga.com i u časopisu Identitet. Suradnik je u emisiji Filmoskop na trećem programu Hrvatskog radija. Objavljivan je i na web portalima Nisimazine.org i Cineuropa.org. Programski je suradnik Grossmannovog festivala fantastičnog filma i vina u Ljutomeru.