«Pleme» je dobitnik Propelera 17. Motovun Film Festivala

88ae339272fef61d4c884237f433f251
Nagrada FIPRESCI pripala je filmu Viša sila (Turist), a najbolji Motovunski kratki je Arena Martina Ratha.

Glavna festivalska nagrada koja se dodjeljuje za najbolji film u glavnom programu – Propeler, pripala je Miroslavu Slabošpickomei njegovom filmu «Pleme» («The Tribe») smještenom u internat za gluhonijeme u kojem glavni protagonist pronalazeći svoj put kroz hijerarhiju kriminalne organizacije mimo svoje volje ruši sva njena nepisana pravila.

Nagrada FIPRESCI dodijeljena je Rubenu Östlundu, redatelju filma "Viša sila (Turist)", opservacijskoj komediji o ulozi muškarca u modernom obiteljskom životu.

U kategoriji Motovunski kratki prošlogodišnji pobjednik Christos Nikou imenovao je svog nasljednika – redatelja Martina Ratha s filmom «Arena» koji problematizira motive dokazivanja onoga od čega smo napravljeni.

Nagrada Propeler

O ovogodišnjem dobitniku nagrade Propeler odlučio je poseban žiri, tzv. Žiri u egzilu, sastavljen od umjetnika i aktivista koji su zbog svog djelovanja bili prisiljeni napustiti zemlje u kojima su rođeni: Džafar Panahi(redatelj, Iran), Inna ševčenko (aktivistica, Ukrajina), Nikolaj Kalezin (redatelj, Bjelorusija), Natalia Kaliada (redateljica, Bjelorusija) i Ala'a Basatneh (aktivistica, Sirija).

Žiri u egzilu dodijelio je nagradu Propeler ukrajinskom režiseru Miroslavu Slabošpickome za film «Pleme» («The Tribe»).

Inna ševčenko, članica žirija u egzilu obrazlaže izbor filma "Pleme" Miroslava Slabošpickog za nagradu Propeler i posebno priznanje za film "Policajčeva žena" Petera Groninga:

«Privukla nas je slojevitost filma “Pleme”. Iako ne može čuti ni jednu riječ, publika razumije razgovor gluhonijemih kroz hladnoću i agresiju koju oni izražavaju. Odsutnost riječi i emotivnost stvaraju u ovom filmu nešto neobično, snažno i vrlo originalno. “Pleme” se bavi nekim važnim društvenim pitanjima i pritom nas uvodi u svijet agresije, nasilja, ugnjetavanja, slabosti, očaja, ljubavi i strasti. Jednostavno, osjećali smo da gledamo nešto vrlo posebno i to je razlog što nagradu dodjeljujemo “Plemenu”.»

“Policajčeva žena” je film-paradoks. Nasilje je prikazano kroz vrlo poetičnu priču. Svjedoci smo postupnog rasta agresije u ljudskom biću. Nježno i brutalno u isti čas.»

FIPRESCI

Međunarodni žiri filmskih kritičara u sastavu; Alexandra Pütter, Luminita Boerescu i Dean Kotiga dodijelili su nagradu filmu "Viša sila (Turist)", redatelja Rubena Östlunda.

„Ovaj film, smješten u idiličnu, ali ujedno i prijeteću okolinu, bavi se međuljudskim odnosima koristeći sofisticirani i nekonvencionalan humor. Redatelj se dosljedno i hrabro drži svog osobnog stila, beskompromisno obrađujući temu uz pomoć dugih kadrova i polaganog ritma. Dijalektika teme i forme danas se rijetko viđaju".

Motovunski kratki

Prošlogodišnji laureat Christos Nikou ("KM") izabrao je poljski film "Arena", redatelja Martina Ratha, za najbolji u programu Motovunski kratki.

“U ovogodišnjem programu Motovunski kratki bilo je mnogo zanimljivih filmova. Po mojem mišljenju, 3 ili 4 se naročito ističu među njima. Pokušao sam odabrati redatelja za kojeg bih volio da uskoro snimi i svoj dugometražni film. Iz tog sam razloga za ovogodišnjeg pobjednika odabrao redatelja Martina Ratha I njegov film “Arena”. Film je cjelovit i pun ugođaja, produkcija je bez mane, a kamera Bartosza Swiniarskog je izuzetna”.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »