Arsen Dedić dobitnik je Nagrade 50 godina

5ecce0ea68b5e7044cecd6b9f802e907
Nagradu Pedeset godina MFF odaje priznanje umjetnicima koji su pola stoljeća posvetili filmu.

Arsen Dedić jedan je od najplodnijih autora filmske glazbe hrvatskog filma: potpisujući 34 dugometražna igrana filma, Arsen je skladao i za tv-filmove i serije, dokumentarne i animirane filmove, i zbrojimo li ih sve zajedno, dolazimo do podatka da njegovu glazbu nosi više od stotinu naslova. Od njegovog filmskog debija u ‘Živoj istini’ Tomislava Radića, preko nezaboravnih tema za ‘Vlak u snijegu’, ‘Donatora’, ‘Glembajeve’, ‘Vlakom prema jugu’… Nagradom PEDESET GODINA Motovun Film Festival odaje priznanje umjetnicima koji su pola stoljeća (dakle, cijeli radni vijek) posvetili filmu – što Arsen Dedić svakako jest. Jer, osim filmske glazbe, Arsen je pisao poeziju o filmovima i kino dvoranama, pjesme inspirirane filmovima… pa je tako njegova legendarna Moderato Cantabile nadahnuta istoimenim filmom Petera Brooka – i od tog je događaja prošlo točno pedeset godina. Premda je filmsku glazbu skladao početkom sedamdesetih, deset godina prije Arsen se pojavljivao u manjim filmskim ulogama… I kada se sve zajedno zbroji, punih pedeset godina neprekidno je vezan uz film.

Dodjela Nagrade “50 godina” Arsenu Dediću na 17. Motovun Film Festivalu bit će uveličana prikazivanjem filma ‘Moj zanat’ Mladena Matičevića.

Ostavi komentar

Slične vijesti

DODJELOM NAGRADA ZATVOREN MOTOVUN

Propeler Motovuna Ratnom konju Riley Keough i Gine Gammell • U 5 dana festivala, motovunskim kinima i šarmantnim uličicama promarširao je 131 film, deseci volontera i

Više »
X