Bookaleta vam predstavlja – Motovun za hedoniste 2023.!

MFF-2023-hedonizam-Vino-za-nic-2003

Za okrjepu prije večernjih projekcija na motovunskom brdu filmova svake večeri od 19:30 do 21 sat u sklopu press-kluba u vrtu hotela Kaštel predstavljamo istarske proizvođače hrane i pića, čuvare istarskih tradicija i prenositelje znanja svojih djedova i baka o pripremi delicija po kojima je Istra nadaleko poznata. Kušajte s nama, družite se uz čašu vina i ukusne zalogaje, razmijenite dojmove i priče, a evo što smo vam pripremili.

Subota 22. srpnja

Vinarija Vivoda, Rovinj – Vinar Davor Vivoda postigao je izuzetan uspjeh sa svojom odležanom malvazijom St. Euphemia, osvojivši za nju dvije godine za redom zlatnu medalju na prestižnoj svjetskoj vinskoj smotri Decanter World Wine Awards u Londonu, i to za dva njezina uzastopna godišta. Istoj toj malvaziji St. Euphemia pripada i nesvakidašnja titula službenog vina grada Rovinja! Odlična je to preporuka i za druga njegova vina: svježu malvaziju, rose od terana, poluslatki muškat bijeli, i naravno odležani teran iz berbe 2019. godine, a sve ćemo to kušati prve motovunske festivalske večeri.

Više: https://www.vina-vivoda.hr/

Dragica Lukin vjerojatno je najpoznatija hrvatska slastičarka, a njezina slastičarnica Villa Soši u Umagu kultno je mjesto u kome se susreću slastičarska tradicija i inovacija. Članica je Hrvatske kulinarske akademije i predsjednica Hrvatskog saveza slastičara, nositeljica je titule Internacionalni vitez kulinarstva, osvojila je stotine nagrada na svjetskim kulinarskim natjecanjima, a napravila je i najdužu istarsku kroštulu (24 metra) i najdužu hrvatsku tortu (152 metra). K tome, svestrana je edukatorica i prenositeljica znanja na mlađe generacije. Svojim slasticama i velikm srcem Dragica Lukin osvojila je svijet, a u Motovunu ćemo kušati njezina slana i slatka peciva, gibanice i kiflice.

Više: https://www.facebook.com/dragica.lukin

Nedjelja 23. srpnja

Vinarija Kadum iz sela Buići na Poreštini jedna je od najmlađih istarskih vinarija, a bljesnula je ove godine osvojivši šampionski naslov za svježu malvaziju na ovogodišnjoj Vinistri. Ivan Kadum kreira svoja vina s velikom ljubavlju prema obiteljskoj vinarskoj tradiciji, ali i u skladu s najnovijim znanstvenim saznanjima i suvremenim vinarskim praksama. Svakako preporučujemo posjet vinariji Kadum u Buićima, gdje se mogu kušati i neka prilično raritetna vina, a u Motovunu kušamo njegovu šampionsku mladu malvaziju iz berbe 2022., zatim rose od cabernet sauvignona i refoška, te mladi teran iz berbe 2022., što je danas u Istri poprilično rijetko.

Više: https://www.kadumwines.com/

Vinarija Matiška iz Nedešćine u općini Sveta Nedelja u istočnoj Istri ima povijest nalik zanimljivom filmskom scenariju. Zamislite ovo: 1912. je godina, Titanic tone, u moru su stotine ljudi, dolazi brod Carpathia i počinje spašavati brodolomce. Među spasiteljima je i Mate Kiršić, i mnogi koji su preživjeli tu kobnu noć duguju život njegovoj pruženoj ruci. Odlikovan carskim ordenom Mate Kiršić se vraća u rodnu Nedešćinu i 1913. godine sadi svoj prvi vinograd. Tako je nastala vinarija Matiška koju danas vodi Matin praunuk Bojan Kiršić, a u spomen na hrabre spasitelje s Carpathije kušat ćemo svježu malvaziju, poluslatki muškat žuti, i naravno teran.

Više: https://www.vino-matiska.com/

Konoba Jadruhi u selu Jadruhi pokraj Vižinade za istarske je prilike neobičan koncept obiteljskog imanja na kome se neposredna proizvodnja onih za istarski stol najvažnijih delicija smjestila pod istim krovom s ugostiteljskim objektom u kome se te delicije nude. Pod vodstvom mladog Marka Šimonovića su se tako uz konobu, koja pored jela tradicionalne istarske kuhinje nudi i ponešto od istarskih morskih delicija, smjestile još obiteljska vinarija i obiteljska pršutana, čiji proizvodi godinama osvajaju šampionske naslove i zlatne medalje na pršutarskim i kobasičarskim natjecanjima. Nešto ćemo od tih delicija kušati i u Motovunu.

Više: https://jadruhi.com/

Ali to još nije sve, jer vas u nedjelju za bonus častimo i finim slavonskim vinima koja donosi direktor Festivala jednominutnog filma u Požegi Željko Balog!

Više: https://www.crominute.hr/hr/pocetna/

Ponedjeljak 24. srpnja

Konoba Marino u Gračišću nedaleko Pazina je jedno od onih kultnih mjesta koje posjećujete kad želite pojesti nešto domaće, nešto uz što vas vezuje genetsko pamćenje okusa iz djetinjstva, nešto što priziva emocije iz vremena kad je vaš svijet bio bezbrižan, siguran i mlad. Ombolo i kobasice, kiseli kapuz, jela ispod čripnje, to su neki od zaštitnih znakova konobe Marino u Gračišću koju vodi Svetlana Buljan, a tome treba dodati još i maneštre, s kojima ekipa ove konobe redovito nastupa, a često i pobjeđuje, na Festivalu istarskih maneštri u Gračišću sredinom lipnja. Za motovunsku publiku kuharska ekipa konobe Marino pripremila je dvije klasične istarske maneštre tipične za ljeto: s bobićima i s koromačem.

Više: https://www.instagram.com/konoba.marino/

Vino za nič: Matošević, Kozlović, Degrassi – Pamti se, dobro se pamti, ne samo prvi Motovunski filmski festival 1999. godine na kome nije dodjeljivana nagrada Propeler Motovuna već samo nagrada za najbolji kratki film, i na kome su zajedno sve posjetitelje festivala svojim vinima počastili Ivica Matošević, Gianfranco Kozlović i Moreno Degrassi, pioniri tada tek stasale istarske vinske revolucije. Taj svoj nastup nazvali su „Vino za nič”, ponovili su ga zatim i na petom festivalu, a ponavljaju ga i ove godine, na 25. festivalu, u spomen na zajedničko stasanje, sazrijevanje i prerastanje u respektabilne vinske i filmske institucije.

Više: https://matosevic.com/, https://www.kozlovic.hr/, https://www.degrassi.hr/

BOOKALETA je specijalizirani agro-eno-gastro portal za kulturu stola u Istri koji prati najvrednije darove istarskog podneblja od mjesta, vremena i načina njihova nastanka, do mjesta, vremena i načina njihova trošenja, u sprezi tradicije i suvremenosti. Vodi ga novinar Davor Šišović.

Više: https://bookaleta.com/, https://www.facebook.com/bookaleta, https://www.instagram.com/bookaleta_com

GSM: +385 98 814 435

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »