Cinehill Motovun je i zeleni festival

Motovun_zeleni-festival

Cijelim nizom događanja na festivalskim lokacijama ukazat će se na potrebu očuvanja okoliša

Iz jednog zelenila Cinehill Motovun Film Festival seli u drugo. Zeleni pejsaži središnje Istre bit će ove godine dopunjeni pravim planinskim ambijentom na brdu Petehovac u Gorskom kotaru. U potpuno zelenom okruženju festival mora i sam biti „zelen“ pa će očuvanju okoliša biti posvećen cijeli niz popratnih događanja.

Parola novog festivala je ‘za nama ne smije ostati ni papirića’. Organizatori će aktivno poticati posjetitelje da čuvaju čistu, iskonsku ljepotu u koju su uronili. Za odgovoran odnos prema prirodi zaduženi su  Čisteći medvjedići, građanska inicijativa za čišćenje okoliša. Njezin inicijator Perica Štefan, komunikolog i povjesničar, nekad također član festivalskog tima,  je u vrijeme pandemije primijetio kako u prirodi oko njegovog mjesta Nova Kapela u Brodsko-posavskoj županiji ima mnogo smeća. Tada s viškom slobodnog vremena pokrenuo je s prijateljima hvalevrijedne akcije čišćenja koje su se s vremenom proširile u cijeli niz županija.

Čisteći medvjedići će iz svog „brloga“ na Petehovcu educirati okupljene, ali i provoditi preventivne akcije s posebnim fokusom na plastiku i opuške. Na akcije čišćenja pozivat će i okupljene za koje će pripremati nagradne igre, a svakog dana će prije glavne projekcije obavijestiti o rezultatima akcija.

Uz edukacije o razvrstavanju i recikliranju otpada, posebno će zanimljiva biti eko radionica o izradi pepeljara. Opušci su, naime, posebna prijetnja prirodi koje mnogi nisu svjesni. Kako bi se podigla svijest da oni nisu biorazgradivi, gledatelji će biti pozvani da glasuju za najbolji film bacanjem opušaka u velike prozirne staklenke koje će se nakon glasovanja vagati.

No osim sudjelovanja Čistećih medvjedića, festival će na razne načine ukazivati na ekologiju i suživot s prirodom. Na cijeloj lokaciji bit će postavljene kante za odvajanje otpada, a i ove godine koristit će se isključivo višekratne čaše od tvrde plastike. Također, u suradnji sa Socijalnom zadrugom Humana nova, pokrivači za sjedišta u kinu na otvorenom bit će izrađeni od recikliranog tekstila. Svi koji, pak, odaberu vlak kao zeleno prijevozno sredstvo uz predočenje festivalske ulaznice dobit će popust na vožnje od Zagreba ili Rijeke do Delnica. Za one koji žele najizravniji kontakt s prirodom organiziran je planinski kamp na skijalištu Petehovac, gdje će moći iskusiti život u planinskoj šumi.

Više o prirodi i gorskom ekosustavu posjetitelji će moći saznati i kroz edukacije o životinjama i njihovim staništima u kojima smo mi gosti. U suradnji s udrugom Biom te s Veterinarskim fakultetom bit će organizirane radionice o pticama, kukcima, gmazovima te velikim zvijerima poput medvjeda, vukova i risova koji obitavaju u Gorskom kotaru. Svi će, također moći sudjelovati u svakodnevnim pješačkim turama i radionicama joge.

Ovogodišnji „zeleni“ festival održava se od 22. do 24. srpnja u Motovunu te od 26. do 29. srpnja u Gorskom kotaru, uz potporu Turističke zajednice Kvarnera, Hrvatskog audiovizualnog centra i Istarske Županije. Ulaznice za filmski program već su u pretprodaji: https://motovunfilmfestival.com/ulaznice/

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »