Jezero Falcon najbolji film Cinehill Motovuna!

NNF_4395

Dodjelom nagrada na brdu Petehovac okončan je festival koji je prvi put održan na dvije lokacije • Publika je odlično prihvatila zamisao o novom okruženju festivala

Simboličnim slanjem signala na Međunarodnu svemirsku stanicu paljenjem svjetala na mobitelima završen je Cinehill, dosad poznat kao Motovun Film Festival. Odaslana je tako i u svemir poruka da je  u Gorskom kotaru zaživio novi filmski festival. Ovaj se festival prvi put održao na dvije lokacije nakon što se prvim dijelom programa oprostio od svog dosadašnjeg doma u Motovunu.

Posljednja četiri dana Cinehill je pretvorio brdo Petehovac na 1035 metara nadmorske visine u filmsku pozornicu, postavši tako jedan od rijetkih festivala koji se održava na planini. Publika je u velikom broju uživala u filmskom programu krcatom nagrađenim naslovima te festivalskim hitovima sa svih strana svijeta.

Na završnoj svečanosti najboljim filmom proglašen je Jezero Falcon, poetičan prikaz turbulentnog vremena između djetinjstva i adolescencije u režiji debitantice Charlotte Le Bon.

„Iako se bavi temom koja bi se mogla imenovati kao opća, riječ je o vrlo posebnom filmu koji gledatelja vraća u autentično iskustvo prve ljubavi, njezine čarobne zavodljivosti ali i zastrašujuće fatalnosti. Rađen je vještinom koja odaje zrelost i samouvjerenost, filigranski preciznim filmskim pripovjedanjem po svim svojim elementima, tako da je teško povjerovati da se radi o debitantskom filmu. Film koji je tako lako gledati i tako teško zaboraviti“, stoji u obrazloženju žirija u sastavu: Barbara Nola, Tijana Zinajić i Pjer Žalica.

Prethodnog dana nagrada žirija kritičara FIPRESCI dodijeljena je bugarskom filmu Blagina pouka, priči o umirovljenoj učiteljici koja zbog prijevare gubi životnu ušteđevinu te u nedostatku drugih opcija prihvaća ponudu za sumnjiv posao.

„Umjesto očekivane priče o beskrajnoj bijedi, imamo snažnu ženu koja pokušava preuzeti kontrolu nad svojom sudbinom, ali u procesu gubi više nego što bi itko trebao ikada biti spreman žrtvovati – svoju ljudskost“, obrazložio je žiri.

Primajući nagradu, iznenađena producentica filma Katja Tričkova otkrila je kako je publika Cinehilla pogledala film odmah nakon svjetske premijere u Karlovim Varima. Tijekom festivala legendarnom hrvatskom glumcu Zdenku Jelčiću dodijeljena je Nagrada 50 godina za pola stoljeća djelovanja u filmskoj umjetnosti.

Osim atraktivnog filmskog i glazbenog programa, publika je sjajno prihvatila i niz popratnih događanja o suživotu s prirodom poput pješačkih tura, edukativnih radionica o divljim životinjama i satova joge. Posjetitelji su bili oduševljeni ljepotom nove lokacije s veličanstvenim pogledom na cijeli Gorski kotar.

„Ovo je poduhvat kakav se nitko dosad nije usudio napraviti. Radilo se o selidbi festivala koja se događala pred očima publike. Riskirali smo puno, ali na kraju smo uspjeli da naš filmski program ostane konceptualno isti. Možemo reći da je takav festival dobio sasvim novo okruženje i novu ideju okoliša u kojem se treba događati. Našli smo novo brdo filmova“, zaključio je direktor festivala Igor Mirković.

Cinehill je donio i novi sadržaj Gorskom kotaru, kraju koji se sve više turistički razvija. Upravo ovdje festivalska ekipa pronašla je najvećeg filmofila – Marijana Štimca iz Crnog Luga koji je u tamošnjem kinu postao čuvar projektora. Pogledao je dosad 14460 filmova o kojima pedantno vodi bilješke.

„Filmove gledam od svoje osme godine, nakon što sam naučio čitati titlove i nisam prestao do danas“, izjavio je gospodin Štimac, nabrojavši neke od svojih filmskih favorita.

Cinehillovu novu filmsku avanturu omogućili su svojom potporom Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Kvarnera i Hrvatski audiovizualni centar.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »