Dan Terencea Daviesa i noć ruskog filma

fbbf97391d3e0523094f817bd4e5d53b
Drugog dana MFF-a dodijeljen je Maverick Terenceu Daviesu, a publika je upoznala trenutno najtraženije ruske autore

Terence Davies sinoć je postao četvrti dobitnik nagrade Maverick kojom Motovun Film Festivalodaje počast iznimnim autorima koji se ističu umjetničkom beskompromišnošću, originalnošću i time što su unatar filmske industrije ostali svoji i posebni. Prošlih godina ovo su priznanje primili Ulrich Seidl, Terry Jones i Ken Russel, a ove godine dobio ju je autor osobenih filmova poput “Udaljeni glasovi, mrtve prirode” (Distant Voices Still Lives), jednog od ključnih remek-djela u povijesti britanske kinematografije. U čast Terencea Daviesa jučer su tako prikazani njegovi filmovi Trilogija Terencea Daviesa, dok je nakon večernje svečanosti dodjele nagrade prikazano još jedno njegovo remek djelo, "U smiraj dugog dana" (Long Day Closes).

Izniman program druge večeri na Trgu nastavio se projekcijom filma "Avalon", ali prije njega održana je projekcija kratkog filma "Put za", Taisie Igumenceve, studentice prestižne moskovske filmske akademije GVIK, koja je ovim filmom osvojila osvojila nagradu u Cannesu za najbolji studentski film. "Ruska noć" u kojoj su posjetitelji i gosti dobili priliku upoznati iznimne ruske autore odvijala se i na Iskon Kinu Barbacan projekcijom najuspješnijeg ruskog filma u zadnjem desetljeću, Chapiteau Show. Film je predstavio direktor fotografije Evgeny Tsvetkov, a ova troipol satna ruska senzacija napunila je Barbacan do posljednjeg mjesta.

Drugi dan je inače započeo tradicionalnim Doručkom u Motovunu na kojem je prvi gost bio proslavljeni režiser Veljko Bulajić s kojim je razgovarao Miroljub Vučković. O bogatoj i iznimnoj karijeri Veljka Bulajića razgovaralo se sat vremena tijekom kojih je Bulajić otkrio brojne pojedinosti iz svog rada. Veljku Bulajiću će zajedno s Lordanom Zafranovićem danas biti uručena nagrada 50 godina, koju MFF dodjeljuje istaknutim filmašima koji su više od pola stoljeća posvetili filmu.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »