Danas počinje 21. Motovun Film Festival

883f8d9cc9c571801a7e2eb61409874d
Brdo sadržaja na Brdu filmova

Tko god se popeo na najslikovitije brdo u srcu Istre u vrijeme Motovun Film Festivala, zna da ga ondje očekuje i brdo sadržaja, i to ne samo filmskog. Od danas,24. srpnja do subote, 28. srpnjafilmofili i ostali zaljubljenici u umjetnost uživat će u stotinu nezavisnih naslova, ali i izložbama, performansima, koncertima, nastupima DJ-eva te inom zabavnom sadržaju.

Kao i cijeli festival, vrlo je raznolik i filmski program s nekoliko uzbudljivih hrvatskih premijera ostvarenja sa svih strana svijeta. Festival će uutorak, 24. srpnja, otvoriti poljski filmNapad panike, prvijenacPaweÅ‚a MaÅ›lonekoji istražuje dramatične trenutke u životima nekoliko pehista i nesretnika uz finu dozu zaigranosti i jedinstvenu kombinaciju tragičnog i komičnog.

U programu je i nekoliko filmova s vrlo aktualnim temama koje će predstaviti sami redatelji i redateljice.Styxaustrijskog redateljaWolfganga Fischera, ovogodišnjeg gosta MFF-a,u potpunosti je snimljen na jedrilici, a radnja prati liječnicu koja želi otploviti od svijeta, no putem nailazi na tonući brod s izbjeglicama te unatoč želji da pomogne, shvaća kako je humanost tek puka iluzija.U tranzicijskoj priči o poljskoj konzervativnoj revolucijiBilo jednom u studenomeintelektualci postaju beskućnici, a radnja je uklopljena u dokumentarne snimke uličnih nereda u Varšavi. Film će predstaviti redateljAndrzej Jakimowski.Danska redateljicaIsabelle Eklöfosobno će predstaviti svoj iznimni prvijenac,Slatki život, premijerno prikazan na Sundance festivalu i koji je već podigao puno prašine zbog eksplicitnog prikaza seksualnog nasilja.

Ovogodišnji festival posvećen je i dvojici pritvorenih redatelja od strane ruskog režima – RusuKirilu Serebrenikovui UkrajincuOlegu Sencovu. U programu festivala je Serebrenikovljev filmLjeto, istinita priča s elementima mjuzikla o stvaranju rock scene u Sovjetskom Savezu. Kad smo kod glazbenih tema, svakako valja izdvojiti i politički kontroverzan dokumentaracMatangi/Maya/M.I.A.o životu reperice M.I.A sa šri Lanke, koja se našla na udaru kritika zbog podrške Tamilskim tigrovima čiji je vođa upravo njezin otac.

U Motovunu nas očekuje i dugoočekivana premijera dokumentarnog filmaSrbenkaNebojše Slijepčevića.Već ovjenčana važnom međunarodnom nagradom Doc Alliance,Srbenkaprati stvaranje predstave Olivera Frljića o ratnom ubojstvu djevojčice Aleksandre Zec, a film će predstaviti ekipa filma.

Motovun Fim Festival je jedan od rijetkih koji je uspio ugostiti trenutačno najintrigantnijeg europskog redateljaRubenaÖstlundate ga i počastiti nagradom Maverick Motovunaza inovativnost u širenju granica filmskog izričaja. Njegov filmKvadrat, nagrađen Zlatnom palmom te nominiran za Oscara, nastao je prema istoimenoj umjetničkoj instalaciji, koja će za ovu priliku biti postavljena i u motovunskoj lođi. Za vrijeme festivala predstavljat će izazov i društvenu igru za posjetitelje.

Östlund predvodi i listu uglednih gostiju festivala, među koijma su i dobitnici ovogodišnje nagrade 50 godina,Rade šerbedžijaiMustafa Nadarevićte nekoliko umjetnika iz Hrvatske i regije, koji djeluju uBerlinu,ovogodišnjem gradu partneru MFF-a. Sa svima navedenim gostima bit će održani razgovoriNetočno u podnena terasi ispred hotela.

Trinaestero umjetnika s berlinskom adresom predstavit će se izložbomZidovi i mostovi, svojevrsnom pričom o stvaranju dijaloga u nekad podijeljenom gradu, a danas umjetničkoj meki Europe. Umjetnici će zajedno s kustosicomMoranom Matkovićsudjelovati u vođenoj turi po izložbi, a nekoliko njih održat će i svoje performanse. Iz Berlina dolazi i ovogodišnjifestivalski žiri, točnije filmaši iz raznih zemalja trenutačno s boravištem u tom gradu.

Motovun očekuje i techno ekspanzija, jer će berlinsku prebogatu elektroničku scenu predstaviti njezini protagonisti – jedan od očeva te sceneMark Reeder, pokretač tamošnje najdugovječnije klupske večeriCorin Arnoldte house zvijezdaIan Pooley. Uz njihove nastupe, motovunski će trg protresti i domaće zvijezdeKrankšvesteriTBF.

Na sva ova zbivanja može se još doći organiziranim prijevozom s autobusnog kolodvora iz Zagreba na nulti i prvi dan festivala, a karte se mogu kupiti nahttps://mfftransfer.kupiulaznicu.hr/. Za vrijeme festivala organiziran je iprijevoz autobusom iz Pazinas polascima tri puta dnevno u oba smjera, a informacije o voznom redu mogu se pronaći na web stranici MFF-a. Važna je informacija da ćeradovi na cesti Motovun – Livade, koji traju posljednjih mjeseci, za vrijeme festivala biti obustavljenite će pristup biti neometan i za automobile i autobuse.

Još je u prodajiVečernji komplet ulaznicakojim je omogućen ulaz na sve večernje projekcije u kinima Trg i Billy. Kompleti se mogu kupiti online putem sustavahttps://mfftickets.kupiulaznicu.hr/ili na prodajnom mjestu u zagrebačkom Kinu Europa te na festivalskoj blagajni u Motovunu samo još prvog dana festivala. Svaki kupac na dar dobiva i katalog festivala te mogućnost kampiranja u festivalskom kampu bez obaveze kupnje dodatnih ulaznica.

Otvoreni su, dakle, svi putevi za Motovun. Potrebno je samo odabrati pravu opciju i uspeti se na Brdo filmova.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »