DAVID BYRNE I SPIKE LEE – KREATIVNA SURADNJA KULTNIH UMJETNIKA I PRED MOTOVUNSKOM PUBLIKOM

AmericanUtopia3

U filmu David Byrne’s American Utopia redatelj Spike Lee prati istoimenu Byrneovu brodvejsku produkciju i turneju

David Byrne i Spike Lee – dva kultna umjetnika čija kreativna suradnja jamči uspjeh. Spike Lee, američki redatelj, scenarist i producent, poznat po filmovima koji se bave socijalno rasnim i drugim društvenim temama, i u filmu David Byrne’s American Utopia daje karakterističan društveni komentar. Glavni fokus na pozornici je na 68-godišnjaku u odijelu – Davidu Byrneu, bivšem frontmenu grupe Talking Heads.

Nakon izlaska njegova albuma American Utopia 2018. godine, nastala je brodvejska produkcija, u kojoj je Byrne mnoge pjesme zamijenio klasičnim melodijama Talking Headsa, a na kraju izveo i The Best Live Show Of All Time, nastup uživo. Tu dolazi do kreativne suradnje dvojice legendarnih umjetnika te Spike Lee bilježi Byrneov spektakl na pozornici.

Uz 12 bosonogih glazbenika u sivim odijelima, na pozornici nema druge opreme, nitko ne sjedi, instrumente drže u rukama, a fokus je na koreografiji i glazbi, iz kojih proizlazi društvena poruka i vjera u čovječanstvo. Byrne se u govorima između pjesama osvrće na važne teme, komentira i kontekstualizira svoje pjesme te poziva na ustanak protiv nepravde i društvenih podjela.

Spike Lee sve to bilježi kamerom. Spektakl na pozornici, kostimi, koreografija, svjetla te način snimanja bude u gledatelju ritam. Odlična glazba, vizualni efekti, važna politička poruka i šale – ovaj film nudi sve.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »