Dodijeljena Nagrada FIPRESCI, prva nagrada goranskog izdanja Cinehilla

Dan-6_Nagrada-FIPRESCI-photo_Nina-Durdevic

Na otvorenom kinu Sanjkalište idiličnog Petehovca, publika okupljena za projekciju hvaljene i nagrađivane drame Blagina pouka doživjela je ugodno iznenađenje. Naime, organizatori su prigodu iskoristili kako bi uručili prvu od nagrada na novoj lokaciji ovogodišnjeg filmskog festivala Cinehill. Riječ je o Nagradi žirija kritičara FIPRESCI, najstarijeg europskog udruženja filmskih kritičara.

Blagina pouka najnovije je ostvarenje uglednog bugarskog gledatelja Stephana Komandareva o umirovljenoj učiteljici koja zbog prijevare gubi životnu ušteđevinu te u nedostatku drugih opcija prihvaća ponudu za sumnjiv posao. Film je na prestižnom Međunarodnom festivalu u Karlovym Varyma požnjeo niz nagrada. Uz Kristalni globus za najbolji film i nagradu Ekumenskog žirija, glavna glumica Eli Skocheva, kojoj je to prvi glumački nastup nakon tridesetogodišnje stanke, odnijela je pak nagradu za najbolju glumicu.

Članove žirija, Léa Ortuna, Thierryja Verhoevena i Veroniku K. Zajdela najavio je selektor i kritičar Jurica Pavičić, a oni su nagradu uručili producentici filma Katyi Trichkovoj uz obrazloženje:

„Što učini vrlo principijelan lik kad je suočen s očajnom situacijom? Blagina pouka nudi zanimljiv odgovor. Glavni lik stroga je učiteljica koja ne dopušta pogreške. Niti u jeziku koji podučava, niti u vlastitom životu. Kad postane žrtvom situacije s kojom se ljudi njezinih godina često susreću, počne tražiti izlaz. No društvo okreće glavu i njezine metode postanu drastičnije. Film priča dirljivu priču koja intrigira od početka do kraja, s nekim dobro izvedenim iznenađenjima. Umjesto očekivane priče o beskrajnoj bijedi, imamo snažnu ženu koja pokušava preuzeti kontrolu nad svojom sudbinom, ali u procesu gubi više nego što bi itko trebao ikada biti spreman žrtvovati – svoju ljudskost.“

Preuzimajući priznanje, producentica Katya Trichkova obratila se publici i izrazila svoje uzbuđenje zbog projekcije. Naime Cinehillova publika prva je publika koja je dobila priliku vidjeti ovaj vrijedan film nakon njegove svjetske premijere u Karlovym Varyma, pretekavši tako i bugarsku publiku. Trichkova je posebno istaknula nastup Eli Skocheve, čiju je izvedbu časopis Hollywood Reporter usporedio s glumačkim divama Ingrid Bergman i Simone Signoret te zahvalila publici i prepustila ih filmu.

Dodjeli nagrada prethodio je niz zabavnih dnevnih događanja, a na jednom od njih, Šišanju za najhrabrije, sudjelovala je i sama Trychkova. Ovaj izazov održan je ususret projekciji  otkačenog detektivsko-frizerskog whodunnita Medusa Deluxe, a nudio je uslugu besplatnog šišanja s jednom kvakom – izbor frizure pripao je specijalistici Damjani Darišić, poznatoj po izradi ludih frizura na najluđim mjestima.

Glavna festivalska nagrada Propeler Cinehill dodijelit će se u subotu 29. srpnja i tako zatvoriti prvo izdanje novo-starog festivala Cinehill.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »