TRI NAGRAĐENA FILMA KOJI DIRAJU U SRCE

A042C007_HereWeAre_light-c-SPIRO-FILMS-LTD

U programu filmovi koji na emotivan način govore o ranjivim društvenim skupinama

Motovun Film Festival voli izazvati emocije, a ove godine u glavnom programu donosi tri filma koji gađaju srce. Od tema siromaštva i prisilnog dječjeg rada, preko bolesnog sina koji ovisi o ocu, do posebne veze u domu za starije osobe, filmovi obrađuju različite društvene skupine i životne dobi.

Djeca sunca napet je film pljačke u kojem se maloljetnici bave sitnom krađom kako bi pomogli svojim obiteljima. Događaji ispričani kroz oči mladog Alija, 12-godišnjeg neustrašivog vođe bande, pogađaju i one najhladnijeg srca. Mali banditi iz Alijeve bande upisuju Školu sunca, namijenjenu djeci s ulice i maloljetnim radnicima, ali ne kako bi učili, nego kako bi se domogli tunela koji se nalaze ispod škole i vode do obećanog blaga. U glavnim ulogama su glumci koji su i sami bili žrtve dječjeg rada, te u film unose zapanjujuću dozu autentičnosti i emocije. Za ulogu Alija, Rouhollah Zamani u Veneciji je osvojio nagradu Marcello Mastroianni za najboljeg mladog glumca. Iranski redatelj Majid Majidi, čiji smo film Djeca raja prikazali još u prvom izdanju MFF-a, poznat je po filmovima o socijalno zapostavljenoj, izrabljivanoj i zloupotrebljavanoj mladeži, a posebice po sposobnosti da izazove suosjećanje i empatiju. Film je oštar komentar na problem dječjeg rada i siromaštva te otvara oči velikoj brojki od 152 milijuna djece u svijetu koja su primorana raditi kako bi njihove obitelji mogle preživjeti.

Djeca sunca

Film Evo nas izraelskog redatelja Nira Bergmana priča je o zajedničkom sazrijevanju oca i sina na putovanju koje će im promijeniti živote. Aharon je posvetio cijeli život brizi za sina s autizmom, okružen mirnom rutinom daleko od smetnji vanjskoga svijeta. Sin Uri nadomak je odraslosti te je došlo vrijeme da svoj život nastavi u specijaliziranom domu. Je li sin s autizmom spreman otići iz mirne rutine zaštićene očevom pažnjom i je li ga otac spreman pustiti? Emotivna priča tematski slična Kišnom čovjeku, fascinantnih glumačkih ostvarenja, ovjenčana nagradom Izraelske filmske akademije za najbolju režiju.

Evo nas

Slovenski film Sanremo prati Bruna i Dušu u domu za starije osobe, koji svakog dana zaborave da se poznaju, no ipak se raduju svakom novom susretu. Unatoč krhkom pamćenju, njihova je ljubav trajna i uporna. Pri svakom se sastanku iznova upoznaju i stvaraju novu ljubavnu priču, a njihov poseban odnos oslanja se na jednu zajedničku uspomenu iz prošlosti, pjesmu Non ho l’età Gigliole Cinquetti, s kojom je pobijedila na Sanremu u njihovoj mladosti. Miroslav Mandić u ovom filmu demenciju predstavlja na novi način, ne izaziva žaljenje ni ne pokušava nasmijati, već prikazuje sve njene strane. Ova romantična priča nostalgična je posveta redateljevu ocu, a upotpunjuje ju glazba Darka Rundeka. Raznježit će vas pitoreskni krajolici, dirljivi međuljudski odnosi i savršeno uklopljena glazba.

Sanremo

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »