Film treba biti društveno uključen u događanja i svijet’

2a3e861e595fa6df640e261b0bcebe25
Nenad Puhovski razgovarao je s ovogodišnjim dobitnikom nagrade 50 godina Bogdanom Žižićem.

Netočno u podne pred publiku terase motovunskog hotela Kaštel sjeo je dobitnik ovogodišnje nagrade 50 godina Bogdan Žižić, s kojim je porazgovarao filmski redatelj i producent Nenad Puhovski. U svojoj dugoj karijeri Žižić je režirao desetak igranih filmova, no ipak je najpoznatiji po svojem dokumentarističkom opusu u kojeg je utkao oko stotinu dokumentaraca dugog i kratkog metra najrazličitijih tehnika. Jedan je od najvećih i najplodonosnijih dokumentarista i jedan od najnagrađivanijih domaćih filmskih autora uopće.

Sličnosti braka i filma

Nakon završenog studija prava odlučio je brakorazvodne parnice zamijeniti filmskom strukom, a kako kaže, vidi mnogo sličnosti između te dvije stvari. Žižić uspoređuje sreću i zadovoljstvo na početku braka te propadanje odnosa i razočaranje s procesom stvaranja filma koji nakon početnog entuzijazma zna biti nezadovoljavajuć. Kako navodi, to je jedan od razloga zašto se udaljio od stvaranja igranih filmova i okrenuo kraćim dokumentarnim formama.

Nepovjerenje prema protagonistima

Najvažniji aspekt filma vidi u društvenoj uključenosti u događanja i svijet u kojem živimo. Istaknuo je kako u svojim filmovima najčešće ne koristi dijalog jer smatra kako svjedoci nisu pouzdani, često su dosadni i nedovoljno vjerodostojni. Svoj tekst stoga piše na temelju činjenica i vlastitih zaključaka. Tema represije, morala ratnih pobjednika i upitnost sjećanja teme su koje su ga oduvijek okupirale. Opisao je i svoje iskustvo ulaska kamerom na Goli otok, gdje je pratio i snimao svog velikog prijatelja Alfreda Pala, za kojeg ga vežu posebni osjećaji. Budući da sjećanje na njega želi ostaviti lijepim i pozitivnim, zaobišao je teška iskustva i s publikom je podijelio nekoliko veselih zajedničkih anegdota.

Osim o svojim filmskim postignućima dotaknuo se tema poput rastućeg nacionalizma za koji smatra da nije ljubav prema domovini već mržnja prema drugima, fašizmu i drugim političkim opresijama koje je kroz svoj život i rad vidio. Sve to ispričao je na svoj jedinstven i slikovit način dajući publici osjećaj kao da gleda jedan od njegovih filmova.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »