Čuvari noći

Originalni naziv

Guardians Of Night

Zemlja/e porijekla

Bosna i Hercegovina

Trajanje

85

Godina proizvodnje

2008

Redatelj

Namik Kabil

Scenarij

Namik Kabil

Direktor fotografije

Vladimir Trivić

Montaža

Timur Makarević

Uloge

Vahid Piralić, Milan Pavlović, Namik Kabil, Haris Alić, Belma Lizde-Kurt, Mediha Musliović, Alban Ukaj, Armin BajramovićAndrijanić

Producent/ica

Amra Baksic Čam

Produkcijska kuća

Centar za savremenu umjetnost Sarajevo / Sarajevo Centre for Contemporary Arts

Festivali i nagrade

U jednoj introspektivnoj noći pratimo Mahira na njegovu poslu čuvara u salonu namještaja u suvremenom Sarajevu. Mahir je već tri godine oženjen Žeraldinom i još uvijek nemaju djece. Zato Mahir umisli da je trudan i otad počne povraćati. Sa svojim najboljim prijateljem Brizlom, čuvarom u susjednom salonu sanitarija, igra ritualnu partiju Čovječe ne ljuti se. Brizla sumnja da nešto ne valja s Mahirom, ali mu ni na kraj pameti nije da bi ovaj mogao biti u drugom stanju. Susjed, ratni vojni invalid, otežava im noć, aktivira alarm, pa u inspekciju dolazi policija.

Namik Kabil
Rođen u Tuzli 1968. godine. Završio je studij filma na koledžima Santa Monica i Los Angeles City. Trenutno u Sarajevu radi kao pisac, scenarist i filmski redatelj. Napisao je nekoliko scenarija za televizijske projekte i igrani film “Kod amidže Idriza” redatelja Pjera Žalice. Njegov dokumentarni film “Informativni razgovori” dobitnik je nagrade Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film na festivalu u Sarajevu 2007. godine. “Čuvari noći” je njegov prvi dugometražni igrani film.

Podijelite članak

Share on facebook
Podijeli
Share on twitter
Podijeli
Share on linkedin
Podijeli
Share on pinterest
Podijeli

motovun film festival

Prijavi se na naš news letter

I primaj najnovije vijesti i najave prije svih!

X