Čuvari noći

Originalni naziv

Guardians Of Night

Zemlja/e porijekla

Bosna i Hercegovina

Trajanje

85

Godina proizvodnje

2008

Redatelj

Namik Kabil

Scenarij

Namik Kabil

Direktor fotografije

Vladimir Trivić

Montaža

Timur Makarević

Uloge

Vahid Piralić, Milan Pavlović, Namik Kabil, Haris Alić, Belma Lizde-Kurt, Mediha Musliović, Alban Ukaj, Armin BajramovićAndrijanić

Producent/ica

Amra Baksic Čam

Produkcijska kuća

Centar za savremenu umjetnost Sarajevo / Sarajevo Centre for Contemporary Arts

Festivali i nagrade

U jednoj introspektivnoj noći pratimo Mahira na njegovu poslu čuvara u salonu namještaja u suvremenom Sarajevu. Mahir je već tri godine oženjen Žeraldinom i još uvijek nemaju djece. Zato Mahir umisli da je trudan i otad počne povraćati. Sa svojim najboljim prijateljem Brizlom, čuvarom u susjednom salonu sanitarija, igra ritualnu partiju Čovječe ne ljuti se. Brizla sumnja da nešto ne valja s Mahirom, ali mu ni na kraj pameti nije da bi ovaj mogao biti u drugom stanju. Susjed, ratni vojni invalid, otežava im noć, aktivira alarm, pa u inspekciju dolazi policija.

Namik Kabil
Rođen u Tuzli 1968. godine. Završio je studij filma na koledžima Santa Monica i Los Angeles City. Trenutno u Sarajevu radi kao pisac, scenarist i filmski redatelj. Napisao je nekoliko scenarija za televizijske projekte i igrani film “Kod amidže Idriza” redatelja Pjera Žalice. Njegov dokumentarni film “Informativni razgovori” dobitnik je nagrade Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film na festivalu u Sarajevu 2007. godine. “Čuvari noći” je njegov prvi dugometražni igrani film.

Podijelite članak

Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli

motovun film festival

Prijavi se na naš news letter

I primaj najnovije vijesti i najave prije svih!