Dobra žena

Originalni naziv

Zemlja/e porijekla

Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska

Trajanje

90

Godina proizvodnje

2016

Redatelj

Mirjana Karanović

Scenarij

Mirjana Karanović, Stevan Filipović, Darko Lungulov

Direktor fotografije

Erol Zubčević

Montaža

Lazar Predojev

Uloge

Mirjana Karanović, Boris Isaković, Bojan Navojec, Jasna Đuričić, Ksenija Marinković, Vlado Kerošević, Hristina Popović

Producent/ica

Snežana Penev, Jasmila Žbanić, Damir Ibrahimović, Igor Vranjković, Siniša Juričić

Produkcijska kuća

This and That Productions, Deblokada, Nukleus Film

Festivali i nagrade

Sundance FF; Göteborg FF; Belgrade FEST - Best Actress, Milutin Čolić Award; Cleveland IFF - George Grund III Memorial Award for Central and Eastern European Competition

Redateljski debi poznate srpske glumice Mirjane Karanović. Milena je sredovječna supruga i majka, udobno ušuškana u velikoj kući u elitnom predgrađu Beograda. Ona brižno njeguje svoj izgled, vrijedno kuha i zabavlja goste i nalazi se s prijateljicama na probama zbora. Vodi ljubav s mužem i oni se povremeno druže s nekoliko starih prijatelja. Ali uzrujavajući događaji iz prošlosti počinju se uvlačiti u Mileninu svijest i stvarati pukotine u njezinom uređenom svijetu. Jednog dana, tijekom čišćenja, slučajno nalazi VHS vrpcu koja dokazuje umiješanost njenog supruga u stravične ratne zločine. Dobra žena je priča o tome kako ta tajna odjekuje Mileninim životom i na kraju je mijenja.

Mirjana Karanović je srpska glumica poznata po mnogim velikim ulogama u kinematografiji bivše Jugoslavije. Debitirala je na velikom platnu 1980. godine u Petrijinom vencu Srđana Karanovića, a svjetsku slavu stekla je ulogom majke u filmu Otac na službenom putu Emira Kusturice. Jednu od najupečatljivijih uloga ostvarila je u Grbavici Jasmile Žbanić (Zlatni medvjed za najbolji film na Berlinaleu 2006.). Igrala je još i u Gospođici Andree Štake, Tamo i ovde Darka Lungulova, a 2008. primila je nagradu Osvajanje slobode, namijenjenu ženama koje se svojim djelovanjem zauzimaju za načela ljudskih prava, pravne države, demokracije i tolerancije u društvu.

Podijelite članak

Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli

motovun film festival

Prijavi se na naš news letter

I primaj najnovije vijesti i najave prije svih!