Dobra žena

Originalni naziv:

Zemlja porijekla:

Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska

Trajanje:

90 min

Godina proizvodnje:

2016

Redatelj/ica:

Mirjana Karanović

Scenarij:

Mirjana Karanović, Stevan Filipović, Darko Lungulov

Direktor fotografije:

Erol Zubčević

Montaža:

Lazar Predojev

Uloge:

Mirjana Karanović, Boris Isaković, Bojan Navojec, Jasna Đuričić, Ksenija Marinković, Vlado Kerošević, Hristina Popović

Producent/ica:

Snežana Penev, Jasmila Žbanić, Damir Ibrahimović, Igor Vranjković, Siniša Juričić

Produkcijska kuća:

This and That Productions, Deblokada, Nukleus Film

Festivali i nagrade:

Sundance FF; Göteborg FF; Belgrade FEST – Best Actress, Milutin Čolić Award; Cleveland IFF – George Grund III Memorial Award for Central and Eastern European Competition

Redateljski debi poznate srpske glumice Mirjane Karanović. Milena je sredovječna supruga i majka, udobno ušuškana u velikoj kući u elitnom predgrađu Beograda. Ona brižno njeguje svoj izgled, vrijedno kuha i zabavlja goste i nalazi se s prijateljicama na probama zbora. Vodi ljubav s mužem i oni se povremeno druže s nekoliko starih prijatelja. Ali uzrujavajući događaji iz prošlosti počinju se uvlačiti u Mileninu svijest i stvarati pukotine u njezinom uređenom svijetu. Jednog dana, tijekom čišćenja, slučajno nalazi VHS vrpcu koja dokazuje umiješanost njenog supruga u stravične ratne zločine. Dobra žena je priča o tome kako ta tajna odjekuje Mileninim životom i na kraju je mijenja.

Mirjana Karanović je srpska glumica poznata po mnogim velikim ulogama u kinematografiji bivše Jugoslavije. Debitirala je na velikom platnu 1980. godine u Petrijinom vencu Srđana Karanovića, a svjetsku slavu stekla je ulogom majke u filmu Otac na službenom putu Emira Kusturice. Jednu od najupečatljivijih uloga ostvarila je u Grbavici Jasmile Žbanić (Zlatni medvjed za najbolji film na Berlinaleu 2006.). Igrala je još i u Gospođici Andree Štake, Tamo i ovde Darka Lungulova, a 2008. primila je nagradu Osvajanje slobode, namijenjenu ženama koje se svojim djelovanjem zauzimaju za načela ljudskih prava, pravne države, demokracije i tolerancije u društvu.

Podijelite članak

Share on facebook
Podijeli
Share on twitter
Podijeli
Share on linkedin
Podijeli
Share on pinterest
Podijeli

motovun film festival

Prijavi se na naš news letter

I primaj najnovije vijesti i najave prije svih!

X