Gori more

Originalni naziv

Fuocoammare

Zemlja/e porijekla

Italija, Francuska

Trajanje

108

Godina proizvodnje

2016

Redatelj

Gianfranco Rosi

Scenarij

Gianfranco Rosi, Carla Cattani

Direktor fotografije

Gianfranco Rosi

Montaža

Jacopo Quadri

Uloge

Samuele Pucillo, Mattias Cucina, Samuele Caruana, Pietro Bartolo

Producent/ica

Donatella Palermo, Gianfranco Rosi, Serge Lalou, Camille Leamle, Roberto Ciccutto, Paolo Del Brocco, Martine Saade, Olivier Pere

Produkcijska kuća

21 Uno Film, Stemal Entertainment, Rai Cinema S.P.A., Istituto Luce, Les Films D’ici, Arte Cinema

Festivali i nagrade

Berlinale 2016 - Golden Bear, Amnesty International Film Prize

Samuele je 12-godišnji dječak koji živi na udaljenom otoku u Mediteranu. Voli se penjati po stijenama uz more, igrati praćkom i smucati po luci. Ali njegov otok nije kao drugi. Već godinama odredište je muškaraca, žena i djece koji pokušavaju prijeći vodenu granicu iz Afrike u premalim, oronulim čamcima. Njegov je otok Lampedusa, koja je postala metafora za europsku izbjegličku krizu, za nade, tegobe i sudbine stotina tisuća ljudi. Ti ljudi su u potrazi za mirom, slobodom i sretnijim životom, no često, umjesto da se oni iskrcaju, njihova mrtva tijela bivaju izvučena iz mora. Stanovnici Lampeduse svakodnevno svjedoče najvećoj humanitarnoj katastrofi našega doba.

Gianfranco Rosi rođen je 1964. u Asmari u Eritreji. Tijekom rata za nezavisnost 1977. biva evakuiran u Italiju bez svoje obitelji. Godine 1977. seli se u New York i diplomira na Filmskoj školi Sveučilišta u New Yorku. Njegov prvi dokumentarni film, Boatman, s uspjehom je prikazan na Sundance Film Festivalu, kao i na festivalima u Locarnu i Torontu. Filmom Plaćeni ubojica – soba 164, osvaja FIPRESCI nagradu u Veneciji 2010. godine, a za Sacro GRA iz dobiva i glavnu nagradu, Zlatnog lava.

Podijelite članak

Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli

motovun film festival

Prijavi se na naš news letter

I primaj najnovije vijesti i najave prije svih!