Kako su me ukrali Nijemci

Originalni naziv:

Kako su me ukrali Nemci

Zemlja porijekla:

Srbija

Trajanje:

140 min

Godina proizvodnje:

2011

Redatelj/ica:

Miloš Radivojević

Scenarij:

Miloš Radivojević, Vladislava Vojnović, Svetozar Vlajković

Direktor fotografije:

Radoslav Vladić

Montaža:

Petar Jakonić

Uloge:

Jelena Djokić, Douglas Henshall, Svetozar Cvetković, Dara Džokić, Vojislav Brajović

Producent/ica:

Svetozar Cvetković

Produkcijska kuća:

Testament filmS d.o.o., Aatalanta, Ljubljana; Jadran Film, Zagreb; Magic Box, Novi Sad; Concept filmS, Beograd; Cine labs, Beograd; Mapa, Podgorica

Festivali i nagrade:

Aleks je nedovoljno afirmirani pisac koji se bavi popravljanjem tuđih tekstova. Godina je 1991., a on živi samotnjačkim životom na crnogorskom primorju jer je porušio sve veze s bivšim životom, a nema vo – lje izgraditi nove. Dita mu ostavlja dijete koje Aleks odvodi u grad gdje će ga predati Centru za socijalni rad. Na tom putu Aleks priča djevojčici o svom djetinjstvu u kojem je glavni junak njegova majka Jelena, najstarije dijete u obitelji domaćice i učitelja u malom gradu. Jelena je članica komunističke parti – je, predana naprednim idejama radničkog pokreta. Dokazujući svoju emancipiranost, pred rat vodi ljubav s političkim istomišljenikom Đorđem i ostaje u drugom stanju. Nakon neuspješnih pokušaja da se oslobodi trudnoće, Jelena se udaje za Blagoja od koga se nakon rođenja sina Aleksa razvodi. Ubrzo po – činje i rat. Jelena živi kod roditelja i dalje se bavi svojom ideološkom djelatnošću. Zapostavlja Aleksa, o kome ni drugi ukućani ne vode puno računa. Dječak raste zanemaren do trenutka kad se u kuću uselja – va visoki oficir Wehrmachta, pripadnik okupatorske vojske Werner Kraus. Između dječaka i oficira razvija se prijateljstvo i Aleks prvi put osjeća da je voljen. Istodobno, Werner i Jelena započinju tajnu vezu.

Miloš Radivojević rođen je 1939. u Čačku. Studirao je filozofiju, a diplomirao na FDU – na prvoj klasi filmske režije kod profesora Aleksandra Saše Petrovića, 1966.godine. Radio je kao pomoćnik režije u filmovima Puriše Đorđevića. Debitirao je filmom ‘Bube u glavi’, 1970. godine. Nagrađivan je za svoje filmo – ve u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je Zlatne, Srebrne i Brončane arene na nekadašnjem Jugoslavenskom filmskom festivalu u Puli, dvije Zlatne i Srebrne mi – moze u Herceg Novom, nagrade Aleksandar Lifka na Filmskom festivalu na Paliću, medalje Zlatni lav iz Venecije (za film ‘Bube u glavi’, 1970.), Brončane palme iz Valencije… Nije dobivao državne nagrade.

Podijelite članak

Share on facebook
Podijeli
Share on twitter
Podijeli
Share on linkedin
Podijeli
Share on pinterest
Podijeli

motovun film festival

  • Nova Ves 18
    10.000 Zagreb, Hrvatska
  • office@motovunfilmfestival.com

Prijavi se na naš news letter

I primaj najnovije vijesti i najave prije svih!

  • Sva prava pridržana, Motovun Film Festival 2019.
X