Kako su me ukrali Nijemci

Originalni naziv

Kako su me ukrali Nemci

Zemlja/e porijekla

Srbija

Trajanje

140

Godina proizvodnje

2011

Redatelj

Miloš Radivojević

Scenarij

Miloš Radivojević, Vladislava Vojnović, Svetozar Vlajković

Direktor fotografije

Radoslav Vladić

Montaža

Petar Jakonić

Uloge

Jelena Djokić, Douglas Henshall, Svetozar Cvetković, Dara Džokić, Vojislav Brajović

Producent/ica

Svetozar Cvetković

Produkcijska kuća

Testament filmS d.o.o., Aatalanta, Ljubljana; Jadran Film, Zagreb; Magic Box, Novi Sad; Concept filmS, Beograd; Cine labs, Beograd; Mapa, Podgorica

Festivali i nagrade

Aleks je nedovoljno afirmirani pisac koji se bavi popravljanjem tuđih tekstova. Godina je 1991., a on živi samotnjačkim životom na crnogorskom primorju jer je porušio sve veze s bivšim životom, a nema vo – lje izgraditi nove. Dita mu ostavlja dijete koje Aleks odvodi u grad gdje će ga predati Centru za socijalni rad. Na tom putu Aleks priča djevojčici o svom djetinjstvu u kojem je glavni junak njegova majka Jelena, najstarije dijete u obitelji domaćice i učitelja u malom gradu. Jelena je članica komunističke parti – je, predana naprednim idejama radničkog pokreta. Dokazujući svoju emancipiranost, pred rat vodi ljubav s političkim istomišljenikom Đorđem i ostaje u drugom stanju. Nakon neuspješnih pokušaja da se oslobodi trudnoće, Jelena se udaje za Blagoja od koga se nakon rođenja sina Aleksa razvodi. Ubrzo po – činje i rat. Jelena živi kod roditelja i dalje se bavi svojom ideološkom djelatnošću. Zapostavlja Aleksa, o kome ni drugi ukućani ne vode puno računa. Dječak raste zanemaren do trenutka kad se u kuću uselja – va visoki oficir Wehrmachta, pripadnik okupatorske vojske Werner Kraus. Između dječaka i oficira razvija se prijateljstvo i Aleks prvi put osjeća da je voljen. Istodobno, Werner i Jelena započinju tajnu vezu.

Miloš Radivojević rođen je 1939. u Čačku. Studirao je filozofiju, a diplomirao na FDU – na prvoj klasi filmske režije kod profesora Aleksandra Saše Petrovića, 1966.godine. Radio je kao pomoćnik režije u filmovima Puriše Đorđevića. Debitirao je filmom ‘Bube u glavi’, 1970. godine. Nagrađivan je za svoje filmo – ve u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je Zlatne, Srebrne i Brončane arene na nekadašnjem Jugoslavenskom filmskom festivalu u Puli, dvije Zlatne i Srebrne mi – moze u Herceg Novom, nagrade Aleksandar Lifka na Filmskom festivalu na Paliću, medalje Zlatni lav iz Venecije (za film ‘Bube u glavi’, 1970.), Brončane palme iz Valencije… Nije dobivao državne nagrade.

Podijelite članak

Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli

motovun film festival

Prijavi se na naš news letter

I primaj najnovije vijesti i najave prije svih!