Nacionalna klasa

Originalni naziv

Nacionalna klasa

Zemlja/e porijekla

Jugoslavija

Trajanje

105 '

Godina proizvodnje

1979.

Redatelj

Goran Marković

Scenarij

Goran Marković

Direktor fotografije

Živko Zalar

Montaža

Vuksan Lukovac

Uloge

Dragan Nikolić, Bogdan Diklić, Bora Todorović, Voja Brajović, Aleksandar Berček, Gorica Popović, Rade Marković, Olivera Marković, Mića Tomić, Dragomir Felba, Danilo Bata Stojković, Jelica Sretenović, Irfan Mensur

Producent/ica

Aleksandar Stojanović, Slobodan Pavičević, Milan Vujnović

Produkcijska kuća

/

Festivali i nagrade

Venice International Film Festival 1978, Pula Film Festival 1978

Branko zvani Floyd još uvijek živi s roditeljima u jednom beogradskom predgrađu. Omiljene aktivnosti su mu automobilske trke i žene. Floyd sanja o ulasku u višu klasu natjecanja, što znači da mora pobijediti u subotnjoj utrci. Uz svoje dvije strasti, Floyd najviše vremena provodi u izbjegavanju vojne obaveze… Nacionalna klasa vremenska je kapsula popkulture 1970-ih u Beogradu. Za sjajan soundtrack zaslužni su Dado Topić, Slađana Milošević, Oliver Mandići drugi. Film je osvojio Zlatne arene za najbolju režiju i glumicu, a prikazan je i u Veneciji 1978. godine.


Goran Marković: Nagrada Maverick
Goran Marković diplomirao je režiju na FAMU-u u Pragu. Godine 1977. režirao je svoj prvi cjelovečernji film, Specijalno vaspitanje. Uslijedili su Nacionalna klasa (1979.), Majstori, majstori! (1980.), Variola vera (1982.) i Tajvanska kanasta (1985.). Godine 1987. režirao je Već viđeno (Déjà vu), koji je osvojio Veliku Zlatnu Arenu u Puli, a slijedili su Sabirni centar (1989.), Tito i ja (1992.) i Urnebesna tragedija (1995.). Nakon nekoliko dokumentarnih filmova, primjerice Srbija godine nulte (2000.), snimio je Kordon (2002.), Turneju (2008.) i Falsifikatora (2013.). Glumio je u filmovima Nedjelja Lordana Zafranovića (1969.) i Lepe žene prolaze kroz grad Želimira Žilnika (1986.). Od 1978. predaje na Odsjeku režije Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu. Jedan je od najistaknutijih predstavnika tzv. praške škole.

Podijelite članak

Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli

motovun film festival

Prijavi se na naš news letter

I primaj najnovije vijesti i najave prije svih!