Norveška šuma

Originalni naziv

Noruwei no mori

Zemlja/e porijekla

Japan

Trajanje

133

Godina proizvodnje

2011

Redatelj

Anh Hùng Trân

Scenarij

Anh Hùng Trân, po motivima pripovijetke Harukija Murakamija

Direktor fotografije

Ping Bin Lee

Montaža

Mario Battistel

Uloge

Rinko Kikuchi, Ken’ichi Matsuyama, Kiko Mizuhara, Tetsuji Tamayama, Kengo Kôra, Reika Kirishima, Shigesato Itoi, Eriko Hatsune, Tokio Emoto, Takao Handa, Yukihiro Takahashi, Haruomi Hosono

Producent/ica

Shinji Ogawa

Produkcijska kuća

Asmik Ace Entertainment, Fuji Television Network, Toho Company

Festivali i nagrade

Krajem 60-ih godina prošlog stojeća, Watanabe, nesiguran, tih i ozbiljan tokijski student, ponovno susreće Naoko, prelijepu i introvertiranu djevojku iz svog djetinjstva. Prijateljstvo koje prerasta u strast u sjeni je uspomena na tragičnu smrt njihove prijateljice Kizuki. Što se njih dvoje više zbližavaju, to ih zajednička prošlost sve više udaljava. Nakon što u noći njezina 20. rođendana konačno konzumiraju svoju vezu, Naoko odlučuje nestati iz Watanabijeva života. Istovremeno, u njega će ušetati Midori, djevojka koja je sve ono što Naoko nije – ekstrovertirana, energična i vrlo samouvjerena… Film je nastao prema istoimenoj pripovijetci Harukija Murakamija, kojoj je pak lajtmotiv istoimena pjesma The Beatlesa.

Anh Hùng Trân francuski je redatelj vijetnamskog podrijetla. Rođen je u Đà Nangu, u središnjem Vijetnamu, a u Francusku je emigrirao u dobi od 12 godina, nakon kraja Vijetnamskog rata 1975. Debitirao je igranim filmom ‘Miris zelene papaje’ (The Scent of Green Papaya, 1993.) koji je bio nominiran za nagradu Oscar (u kategoriji najboljeg stranog filma), ali i za francusku nagradu César, a osvojio je nagradu Caméra d’Or na festivalu u Cannesu. Za idući film, ‘Cyclo’ (1995.) nagrađen je Zlatnim lavom na venecijanskoj Mostri, a svoju je ‘vijetnamsku trilogiju zaključio filmom ‘The Vertical Ray of the Sun’, premijerno prikazanim 2000. u Cannesu. Nakon podulje stanke, režiji se vratio psihološkim trilerom ‘I Come with the Rain’ (2009.), da bi potom 2010. snimio ‘Norvešku šumu’ prema istoimenoj pripovijetci Harukija Murakamija. Film je premijerno prikazan u glavnom programu 67. Mostre.

Podijelite članak

Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli

motovun film festival

Prijavi se na naš news letter

I primaj najnovije vijesti i najave prije svih!