Ono najnužnije

Originalni naziv

Ce Qu’il Faut Pour Vivre

Zemlja/e porijekla

Kanada

Trajanje

102

Godina proizvodnje

2008

Redatelj

Benoît Pilon

Scenarij

Bernard Émond, Benoit Pilon

Direktor fotografije

Michel La Veaux

Montaža

Richard Comeau

Uloge

Denis Bernard, Antoine Bertrand, Paul-André Brasseur, Éveline Gélinas, Elisapie Isaac, Louise Marleau, Vincent-Guillaume Otis

Producent/ica

Bernadette Payeur, Rene Chenier

Produkcijska kuća

Association Coopérative des Productions Audio-Visuelles (ACPAV)

Festivali i nagrade

Montréal 2008: nagrada publike / Audience Award (Benoît Pilon); nagrada publike za najbolji kanadski film / Audience Award for Best Canadian Film; posebna velika nagrada žirija / Special Grand Prize of the Jury • Palm Springs 2009: nagrada FIPRESCI za najboljeg glumca / FIPRESCI Award for Best Actor (Natar Ungalaaq)

Što je čovjeku potrebno za život? Film kao polazišnu točku koristi epidemiju tuberkuloze iz pedesetih na dalekom sjeveru Kanade. Širenje te bolesti natjeralo je mnoge Inuite da odu u razne kanadske gradove na liječenje. Tivii je odveden u sanatorij u Quebec. Otrgnut iz svog svijeta, daleko od ljudi koje voli i suočen s potpuno stranim svijetom, ne uspijeva uspostaviti komunikaciju ni sa kim. Kada njegova njegovateljica Carole shvati da Tiviijeva bolest nije ozbiljnija prijetnja njegovu zdravlju, uredi da u sanatorij prebace siroče Kakija. Dječak je također bolestan, ali ima iskustvo iz oba svijeta i govori oba jezika. Dijeleći svoju kulturu s Kakijem i ostalima u sanatoriju, Tivii ponovo otkriva svoj ponos i energiju. Ponovno otkriva nadu kroz plan da usvoji Kakija, odvede ga kući i učini članom svoje obitelji.

Benoît Pilon
Diplomirao je na Sveučilištu Concordia, gdje je napravio kratki film “La rivière rit”, koji je osvojio nagradu za najbolji igrani film na Kanadskom studentskom filmskom festivalu. Tijekom karijere radio je kao pomoćni redatelj s Charlesom Binaméom, Jeanom Beaudinom, Andréom Melançonom, Robertom Favreauom, Jeanom Beaudryjem i Claudeom Gagnonom, ali je režirao i svoje filmove: “Regards volés” (1994), “Rosaire et la petite-nation” (1997), “Impressions, autour du quatuor à cordes de Claude Debussy (1998), 15 epizoda televizijske serije “Réseaux” (1998-99), dokumentarac “3 soeurs en 2 temps” (2002) i “Roger Toupin, épicier variété” (2003). Otad je snimio “Nestor et les oubliés” (2006) i “Pozdravi sa sjevera” (Des nouvelles du nord, 2007).

Podijelite članak

Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli

motovun film festival

Prijavi se na naš news letter

I primaj najnovije vijesti i najave prije svih!