Originalni naziv

Zemlja/e porijekla

Njemačka

Trajanje

106

Godina proizvodnje

2011

Redatelj

Wim Wenders

Scenarij

Wim Wenders

Direktor fotografije

Hélène Louvart

Montaža

Toni Froschhammer

Uloge

Pina Bausch, Regina Advento, Malou Airaudo, Ruth Amarante, Rainer Behr, Andrey Berezin, Damiano Ottavio Bigi, Bénédicte Billet, Aleš Čuček, Clementine Deluy, Josephine Ann Endicott, Lutz Förster, Pablo Aran Gimeno, Mechthild Grossmann, Silvia Farias Heredía

Producent/ica

Gian-Piero Ringel, Erwin M. Schmidt, Wim Wenders

Produkcijska kuća

Festivali i nagrade

Pina je prvi europski 3D film te ujedno prvi art film snimljen 3D tehnikom. Rezultat je višegodišnje želje Wima Wendersa da u medij filma prenese rad Pine Bausch, jedne od najvećih koreografkinja svih vremena, žene koja je, prema riječima Williama Forsythea, ‘zapravo ponovno izmislila ples… Plesno kazalište i nije postojalo prije nje’. Wenders i Bausch zajedno su za film odabrali ulomke iz kultnih predstava ‘Café Müller’, ‘Le Sacre du printemps’, ‘Vollmond’ i ‘Kontakthof’, no Bausch je, nažalost, preminula prije početka snimanja filma. Wenders nas stoga vodi na scenu njezina Tanztheater Wuppertal, te potom slijedi plesače s kojima je stvarala, na plesnom putovanju ulicama i okolicom Wuppertala, njihova zajedničkog doma proteklih 35 godina.

Wim Wenders jedan je od najutjecajnijih filmskih autora današnjice i vodeći predstavnik ‘novog njemačkog filma’, redatelj, scenarist, publicist, fotograf, pedagog i prvi predsjednik Europske filmske akademije. Profesionalnu karijeru započeo je ekranizacijom Handkeova romana ‘Die Angst des Tormanns beim Elfmeter’, za koji je 1972. dobio nagradu kritike na Mostri, da bi na istom festivalu deset godina kasnije osvojio i Zlatnog lava za film ‘State of Things’. U njegovoj opsežnoj filmografiji, od igranih filmova posebno se izdvajaju kultni ‘Paris, Texas’ (Zlatna palma u Cannesu 1984. i BAFTA za najboljeg redatelja), ‘Nebo nad Berlinom’ (nagrada za najbolju režiju u Cannesu 1987.) i ‘The Million Dollar Hotel’ prema istoimenoj priči Bona Voxa (Srebrni medvjed na Berlinaleu 2000.). Posebno mjesto u njegovu dokumentarnom opusu zauzimaju filmovi o glazbi i glazbenicima, od kojih je svakako najpoznatiji Buena Vista Social Club (1999), koji je bio nominiran i za nagradu Oscar. ‘Pina 3D’ njegov je najnoviji film, premijerno prikazan izvan konkurencije na ovogodišnjem Berlinaleu.

Podijelite članak

Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli

motovun film festival

Prijavi se na naš news letter

I primaj najnovije vijesti i najave prije svih!