Po redu nestajanja

Originalni naziv:

Kraftidioten

Zemlja porijekla:

Norveška, Švedska, Danska

Trajanje:

116 min

Godina proizvodnje:

2013

Redatelj/ica:

Hans Petter Moland

Scenarij:

Kim Fupz Aakeson

Direktor fotografije:

Philip Øgaard

Montaža:

Jens Christian Fodstad

Uloge:

Stellan Skarsgård, Bruno Ganz, Pål Sverre Hagen, Jakob Oftebro, Birgitte Hjort Sørensen. Sergej Trifunović, Goran Navojec

Producent/ica:

Finn Gjerdrum, Stein B. Kvae

Produkcijska kuća:

Paradox

Festivali i nagrade:

Berlinale 2014.

Nils zimi čisti snježne nanose u divljini norveških planina. Za njegov trud proglašavaju ga građaninom godine. Tada doznaje da je njegov sin umro od predoziranja heroinom. Odbivši povjerovati u službenu verziju smrti svog sina, Nils želi osvetu. I pravdu. Njegove akcije zapalit će rat između veganskoga gangstera Grofa i srpskog mafijaškog bossa Pape. Pobijediti u krvnoj osveti nije lako. Pogotovo ne u socijalnoj državi. No, Nils ima svoje adute: teške strojeve i početničku sreću.

Hans Petter Moland (rođen 1955.) debitirao je 1993. kao redatelj igranog filma o Drugom svjetskom ratu “The Last Lieutenant”. Slijedio je film “Zero Kelvin” (1995.), koji mu je donio nagradu žirija na San Sebastianu. Film “Aberdeen” (1999.), u kojem glume Stellan Skarsgard, Charlotte Rampling i Lena Headey, te “Beautiful Country” (2004.) natjecali su se u Berlinu i etablirali Molanda kao autora s kojim treba računati. “A Somewhat Gentle Man” osvojio je 2010. nagradu publike na Berlinaleu.

Podijelite članak

Share on facebook
Podijeli
Share on twitter
Podijeli
Share on linkedin
Podijeli
Share on pinterest
Podijeli

motovun film festival

Prijavi se na naš news letter

I primaj najnovije vijesti i najave prije svih!

X