Prije svega, Felicija

Originalni naziv

Felicia inainte de toate

Zemlja/e porijekla

Rumunjska, Francuska, Hrvatska, Belgija

Trajanje

108

Godina proizvodnje

2009

Redatelj

Melissa de Raaf, Razvan Radulescu

Scenarij

Melissa de Raaf, Razvan Radulescu

Direktor fotografije

Tudor Lucaciu

Montaža

Dana Bunescu

Uloge

Ozana Oancea, Vasile Mentzel, Ileana Cernat, Adina Andrei

Producent/ica

Ada Solomon

Produkcijska kuća

HI Film, Centrului Naţional al Cinematografiei u koprodukciji s Unlimited Frakas Productions, Kinorama, Arte, France Cinema

Festivali i nagrade

U vremenima kada putovanja više nisu uzbuđenje, kada je ulazak u avion jednostavan poput ulaska u autobus, “Prije svega, Felicia” govori o otuđenom stanju četrdesetogodišnje žene koja je vjerovala da je slijedila svoju strast, a danas ne zna gdje pripada. Na dan njezina odlaska iz Bukurešta, nakon dva tjedna koja je, kao i svake godine, provela s obitelji, Felicia kasni na avion. Dok se taksi probija kroz promet, Felicia i njezina majka shvaćaju da neće stići na avion. Pokušavajući rezervirati sljedeći let, Felicia je suočena sa svoje dvije obitelji (bivšim mužem, koji očekuje da se vrati na vrijeme i pokupi njihovu djecu iz ljetnog kampa, majke s kojom otežano komunicira, te oca i sestre). Naslov ovog kliničkog seciranja obitelji, kažu redatelji, na neki način vodi u krivom smjeru, jer je glavni lik ovoga filma vrijeme: nijemi okvir svih naših odluka koji secira sjećanje, zamagljuje razumijevanje i hrani naš bijes.

Melissa de Raaf
Njemačka redateljica Mellisa de Raaf, rođena 1976., studira teoriju umjetnosti, filozofiju i umjetnost medija na Hochschule für Gestaltung Karlsruhe u Njemačkoj. Ona je neovisna kustosica eksperimentalnih filmskih programa i izložbi. Potpisuje nekoliko scenarija: “Shelter” (režija Dragomir Sholev) i “Clean” redateljice Sylvije Michel Cassey.

Răzvan Rădulescu
Rumunjski pisac i redatelj rođen je 1969. godine. U Bukureštu je studirao književnosti i opernu režiju. Napisao je dva romana, a radio je i kao grafički urednik u časopisima. Godine 1999. počinje pisati za filmove, među kojima su nagrađivani “Stuff and Dough” (Cristi Puiu), “Niki and Flo” (Lucian Pintilie), “The Paper will be Blue” i “Boogie” (Radu Muntean) te međunarodno priznati film “Smrt gospodina Lazarescua” (Cristi Puiu).

Podijelite članak

Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli

motovun film festival

Prijavi se na naš news letter

I primaj najnovije vijesti i najave prije svih!