Pukotina

Originalni naziv:

Rysa

Zemlja porijekla:

Poljska

Trajanje:

89 min

Godina proizvodnje:

2008

Redatelj/ica:

Michał Rosa

Scenarij:

Michał Rosa

Direktor fotografije:

Marcin Koszałka

Montaža:

Krzysztof Szpetmanski

Uloge:

Jadwiga Jankowska, Cieslak, Krzysztof Stroinski, Ewa Telega, Mirosława Marcheluk, Teresa Marczewska, Ryszard Filipski, Stanisław Radwan, Jerzy Schejbal, Jerzy Nowak, Kinga Preis

Producent/ica:

Henryk Romanowski, Dariusz Sidor

Produkcijska kuća:

Film Polski, Filmcontract Ltd.

Festivali i nagrade:

Cottbus 2008: posebna nagrada za izvanredan umjetnički doprinos / Special Prize for Outstanding Artistic Contribution (Michał Rosa)

Joanna i Jan žive sretno zajedno već mnogo godina. Njihov je život imao uspone i padove, ali preživjeli su podupirući i poštivajući jedan drugoga, ujedno stekavši i poštovanje drugih. Međutim, nešto poput ogrebotine na sjajnoj površini baca sjenu na njihovu vezu, nešto što seže u daleku prošlost, u vrijeme prije nego su se upoznali. Poput udarnog vala taj se izvorni grijeh obrušava na njihov brak, slabeći ga i razarajući. Joanna je šezdesetogodišnja profesorica na poznatom krakovskom sveučilištu, biologinja i kći poznatog predratnog političara. Ona je sitna, ali puna energije i vjere u ljude. Jan je matematičar, glavni oslonac obitelji, stabilan i pun ljubavi, vrlo pametan i dobar u debatama. Ogrebotina na njihovoj vezi je Janova navodna kolaboracija s tajnom policijom koja je počela pedesetih godina, kada je prokazao Joannina oca.

Michał Rosa
Rođen 1963. u Zabrzama, završio studij arhitekture i režije. Za svoj prvi dugometražni film “Vrući četvrtak” (Gorący czwartek, 1994) osvojio je nagradu za najboljeg novog redatelja na filmskom festivalu u Gdyniji. Film “Tišina” (Cisza, 2001) osvojio je nagradu ekumenskog žirija na festivalu u Karlovym Varyma. Njegov film iz 2006, nagrađivani i realistični “Što je sunce vidjelo” (Co słonko widziało) temelji se na novinskim člancima i njegovim vlastitim promatranjima života na ulici. Osim režiranjem bavi se pisanjem scenarija i pripremanjem predavanja na Šleskom sveučilištu u Katowicama.

Podijelite članak

Share on facebook
Podijeli
Share on twitter
Podijeli
Share on linkedin
Podijeli
Share on pinterest
Podijeli

motovun film festival

Prijavi se na naš news letter

I primaj najnovije vijesti i najave prije svih!

X