Pukotina

Originalni naziv

Rysa

Zemlja/e porijekla

Poljska

Trajanje

89

Godina proizvodnje

2008

Redatelj

Michał Rosa

Scenarij

Michał Rosa

Direktor fotografije

Marcin Koszałka

Montaža

Krzysztof Szpetmanski

Uloge

Jadwiga Jankowska, Cieslak, Krzysztof Stroinski, Ewa Telega, Mirosława Marcheluk, Teresa Marczewska, Ryszard Filipski, Stanisław Radwan, Jerzy Schejbal, Jerzy Nowak, Kinga Preis

Producent/ica

Henryk Romanowski, Dariusz Sidor

Produkcijska kuća

Film Polski, Filmcontract Ltd.

Festivali i nagrade

Cottbus 2008: posebna nagrada za izvanredan umjetnički doprinos / Special Prize for Outstanding Artistic Contribution (Michał Rosa)

Joanna i Jan žive sretno zajedno već mnogo godina. Njihov je život imao uspone i padove, ali preživjeli su podupirući i poštivajući jedan drugoga, ujedno stekavši i poštovanje drugih. Međutim, nešto poput ogrebotine na sjajnoj površini baca sjenu na njihovu vezu, nešto što seže u daleku prošlost, u vrijeme prije nego su se upoznali. Poput udarnog vala taj se izvorni grijeh obrušava na njihov brak, slabeći ga i razarajući. Joanna je šezdesetogodišnja profesorica na poznatom krakovskom sveučilištu, biologinja i kći poznatog predratnog političara. Ona je sitna, ali puna energije i vjere u ljude. Jan je matematičar, glavni oslonac obitelji, stabilan i pun ljubavi, vrlo pametan i dobar u debatama. Ogrebotina na njihovoj vezi je Janova navodna kolaboracija s tajnom policijom koja je počela pedesetih godina, kada je prokazao Joannina oca.

Michał Rosa
Rođen 1963. u Zabrzama, završio studij arhitekture i režije. Za svoj prvi dugometražni film “Vrući četvrtak” (Gorący czwartek, 1994) osvojio je nagradu za najboljeg novog redatelja na filmskom festivalu u Gdyniji. Film “Tišina” (Cisza, 2001) osvojio je nagradu ekumenskog žirija na festivalu u Karlovym Varyma. Njegov film iz 2006, nagrađivani i realistični “Što je sunce vidjelo” (Co słonko widziało) temelji se na novinskim člancima i njegovim vlastitim promatranjima života na ulici. Osim režiranjem bavi se pisanjem scenarija i pripremanjem predavanja na Šleskom sveučilištu u Katowicama.

Podijelite članak

Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli

motovun film festival

Prijavi se na naš news letter

I primaj najnovije vijesti i najave prije svih!