Sedamdeset i dva dana

Originalni naziv

Seventy-two days

Zemlja/e porijekla

Hrvatska

Trajanje

93

Godina proizvodnje

2010

Redatelj

Danilo Šerbedžija

Scenarij

Danilo Šerbedžija

Direktor fotografije

Saša Rendulić

Montaža

Ivana Fumić

Uloge

Rade Šerbedžija, Krešimir Mikić, Bogdan Diklić, Živko Anočić, Mira Banjac, Dejan Aćimović, Lucija Šerbedžija, Nebojša Glogovac, Predrag Vušović, Dragan Nikolić

Producent/ica

Ivan Maloča, Dejan Vražalić

Produkcijska kuća

Inter Film, HRT, Vans, Lijeni Film

Festivali i nagrade

Američka penzija djeda Đurađa koju prima njegova udovica Neđa glavni je izvor prihoda ličke obitelji Paripović. Kada Neđa umre i njihova egzistencija bude ozbiljno ugrožena, glava obitelji, Mane, zajedno sa sinom Todorom i bratom Jojom smišlja “zanimljiv” plan: zamijeniti babu! Mane je odlučan provesti naum u djelo pa makar morao s puta maknuti radoznalog susjeda Milu, ne odveć zainteresiranog lokalnog policajca, pijanog poštara, pa čak i članove vlastite obitelji. S idejom su oduševljeni svi osim Branka, Jojina sina, kojemu je jedina želja s djevojkom Ličom pobjeći što dalje od njih. On ima još jedan problem. Pronašli su ga kamatari zbog kojih se i sakrio u taj krbavski zaselak.

Danilo Šerbedžija
Danilo Šerbedžija rođen je 1971. u Zagrebu. Diplomirao je filozofiju i grčki jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a poslijediplomski studij završio je na Filmskoj školi Sveučilišta Ohio u klasi Rajka Grlića. Godine 2002. osvojio je nagradu za najbolji kratki dokumentarni film na 29. festivalu filma i videa u Ateni za film “Berto iz Jakovci”. Godine 2003. dobiva nagradu Oktavijan za najbolji kratki igrani film, “Mušule u vinu”, na 12. Danima hrvatskog filma. “Sedamdeset i dva dana” njegov je prvi dugometražni igrani film.

Podijelite članak

Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli

motovun film festival

Prijavi se na naš news letter

I primaj najnovije vijesti i najave prije svih!