Stella

Originalni naziv

Zemlja/e porijekla

Francuska

Trajanje

103

Godina proizvodnje

2008

Redatelj

Sylvie Verheyde

Scenarij

Sylvie Verheyde

Direktor fotografije

Nicolas Gaurin

Montaža

Christel Dewynter

Uloge

Léora Barbara, Mélissa Rodriguez, Laëtitia Guerard, Karole Rocher, Benjamin Biolay, Guillaume Depardieu, Johan Libéreau

Producent/ica

Bruno Berthemy

Produkcijska kuća

Les Films du Veyrier

Festivali i nagrade

landrijski međunarodni filmski festival 2008: najbolji scenarij / Flanders International Film Festival 2008: Best Screenplay (Sylvie Verheyde)

Godina u životu mlade školarke u Parizu 1977. Jedanaestogodišnja Stella živi u radničkom naselju izvan Pariza. Živi u otrcanom hotelu-pubu koji vode njezini roditelji. Stella provodi večeri okružena prijateljima i mušterijama njezinih roditelja koji su zapravo lokalne pijanice i skitnice. Njezini roditelji provode većinu vremena udubljeni u poslovanje puba, a Stella je ostavljena da se brine sama o sebi. Ona možda zna dosta o koktelima, fliperu i pravilima biljara, ali ništa od toga ju nije pripremilo za preživljavanje u prestižnoj novoj pariškoj školi. Ne uklapa se i usamljena je, kako u školi tako i kod kuće, sve dok se ne sprijatelji s Gladys, najpametnijom djevojkom iz razreda i kćerkom argentinskih intelektualaca, židovskih izbjeglica. Uz pjesme i knjige koje otkriva u kući svoje prijateljice, Stella polako ulazi u novu dimenziju – stvarni život.

Sylvie Verheyde
Sylvie Verheyde je studirala geografiju, glazbu i crtanje. Snimila je nekoliko uspješnih kratkih filmova: “Između pasa i vukova” (Entre chiens et loups), koji je osvojio nagradu Canal+ na festivalu u Clermont-Ferrandu 1992. i “Zelena kuća” (La Maison verte), koji je ponio veliku nagradu žirija u Nancyju 1993. Tada je napisala scenarij za film “Brat” (Un frère) koji je i režirala, a koji govori o temama kojima se prethodno bavila u svojim kratkim filmovima kroz prikaz popularnog, gotovo marginalnog miljea i susreta dvaju svjetova: predgrađa i glavnoga grada. Odabran za 50. festival u Cannesu u sekciji Cinémas en France, “Brat” je 1998. osvojio nagradu Cyril Collard. Godine 2000. Sylvie Verheyde je režirala svoj drugi dugometražni film, “Princeza” (Princesses).

Podijelite članak

Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli

motovun film festival

Prijavi se na naš news letter

I primaj najnovije vijesti i najave prije svih!