Ujak boonmee koji se sjeća prošlih života

Originalni naziv

Loong Boonmee raluek chat

Zemlja/e porijekla

Velika Britanija, Tajland, Njemačka, Francuska, Španjolska

Trajanje

114

Godina proizvodnje

2010

Redatelj

Apichatpong Weerasethakul

Scenarij

Apichatpong Weerasethakul

Direktor fotografije

Yukontorn Mingmongkon, Charin Pengpanich, Sayombhu Mukdeeprom

Montaža

Lee Chatametikool

Uloge

Natthakarn Aphaiwonk, Sakda Kaewbuadee, Geerasak Kulhong, Jenjira Pongpas, Thanapat Saisaymar

Producent/ica

Apichatpong Weerasethakul

Produkcijska kuća

Illuminations Films A Kick the Machine Films, Illuminations Films Past Lives Production, Anna Sanders Films, The Match Factory, GFF Geissendoerfer Film-und Fernsehproduktion KG, Eddie Saeta, S.A.

Festivali i nagrade

Cannes Film Festival 2010 - Golden Palm

Ujaku Boonmeeju dijagnosticirano je zatajenje bubrega, pa odlučuje da će svoje posljednje dane provesti na selu sa svojim najbližima. Iznenada se pojavljuje duh njegove pokojne supruge, koja dolazi da bi ga njegovala, a i njegov davno izgubljeni sin vraća se u neljudskom obliku. Kontemplirajući o razlozima svoje bolesti, Boonmee s obitelji šeće stazama džungle do tajanstvene špilje na vrhu planine, do mjesta svog rođenja u prvom životu.

Apichatpong Weerasethakul
Tajlandski redatelj, scenarist i producent rođen je 1970. u Bangkoku, a odrastao je na sjeveroistoku Tajlanda. Diplomirao je arhitekturu i magistrirao filmsku režiju na Umjetničkom institutu u Chicagu. Kratke filmove počeo je režirati 1994., a prvi igrani film završio je 2000. godine. Radi neovisno od tajlandske komercijalne industrije, posvećen promoviranju eksperimentalnog i neovisnog filma u svojoj producentskoj kući Kick the Machine Films. Njegovi filmovi osvajaju brojne nagrade: osim ovogodišnje Zlatne palme za “Ujaka Boonmeeja”, “Blissfully Yours” osvojio je 2002. u Cannesu nagradu Certain Regard, a 2004. “Tropical Malady” osvojio je nagradu žirija. “Syndromes and a Century” bio je prvi tajlandski film prikazan i službenoj konkurenciji Venecije.

Podijelite članak

Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli

motovun film festival

Prijavi se na naš news letter

I primaj najnovije vijesti i najave prije svih!