Umjereno oblačno sa sunčanim razdobljima

Originalni naziv:

Un beau soleil intérieur

Zemlja porijekla:

Francuska

Trajanje:

94 min

Godina proizvodnje:

2017

Redatelj/ica:

Claire Denis

Scenarij:

Claire Denis, Christine Angot

Direktor fotografije:

Agnès Godard

Montaža:

Guy Lecorne

Uloge:

Juliette Binoche, Xavier Beauvois, Philippe Katerine, Josiane Balasko, Nicolas Duvauchelles, Valeria Bruni-Tedeschi, Gérard Depardieu

Producent/ica:

Olivier Delbosc

Produkcijska kuća:

FD Production, Ad Vitam, Versus Production

Festivali i nagrade:

Cannes Film Festival, Quinzaine des réalisateurs (Prix SACD)

Pariška slikarica Isabelle razvedena je majka koja napokon želi pronaći pravu ljubav. Njezine avanture s oženjenim milijunašima, slikarima, kustosima, glumcima pa čak i bivšim mužem dio su procesa potrage za “vedrinom i suncem”. Film je inspiriran utjecajnim djelom Rolanda Barthesa Fragmenti ljubavnog diskursa iz 1977. godine.

Claire Denis rođena je u Parizu, ali do 13. godine živjela je u Africi, sve dok se ona i sestra nisu zarazile virusom dječje paralize. Nakon toga preselila se u Francusku, a zatim se vratila u Senegal u srednju školu. Studirala je na La Fémis (1971.), a po završetku desetak godina radila je kao asistentica Makavejeva, Tarkovskog, Jarmuscha itd. Njezinu djelomice autobiografsku trilogiju o afričkoj (de)kolonizaciji čine filmovi Čokolada (1988.), Ne mogu spavati (1994.) i Fućka mi se za smrt (1990.), a zatim su slijedili majstorski filmovi Dobar posao (1999.), Uljez (2004.), 35 čašica ruma (2008.), Bijeli materijal (2009.), Nitkovi (2013.) itd. Njezini filmovi u stalnom su dijalogu s Jean-Lucom Nancyjem i Rolandom Barthesom. Osvojila je Zlatnu palmu za Čokoladu, Zlatnog leoparda iz Locarna za Nenette i Boni (1996.), razna priznanja u Berlinu i Rotterdamu te čak dva Zlatna lava: za Uljeza i Bijeli materijal.

Podijelite članak

Share on facebook
Podijeli
Share on twitter
Podijeli
Share on linkedin
Podijeli
Share on pinterest
Podijeli

motovun film festival

Prijavi se na naš news letter

I primaj najnovije vijesti i najave prije svih!

X