Umjereno oblačno sa sunčanim razdobljima

Originalni naziv

Un beau soleil intérieur

Zemlja/e porijekla

Francuska

Trajanje

94

Godina proizvodnje

2017

Redatelj

Claire Denis

Scenarij

Claire Denis, Christine Angot

Direktor fotografije

Agnès Godard

Montaža

Guy Lecorne

Uloge

Juliette Binoche, Xavier Beauvois, Philippe Katerine, Josiane Balasko, Nicolas Duvauchelles, Valeria Bruni-Tedeschi, Gérard Depardieu

Producent/ica

Olivier Delbosc

Produkcijska kuća

FD Production, Ad Vitam, Versus Production

Festivali i nagrade

Cannes Film Festival, Quinzaine des réalisateurs (Prix SACD)

Pariška slikarica Isabelle razvedena je majka koja napokon želi pronaći pravu ljubav. Njezine avanture s oženjenim milijunašima, slikarima, kustosima, glumcima pa čak i bivšim mužem dio su procesa potrage za “vedrinom i suncem”. Film je inspiriran utjecajnim djelom Rolanda Barthesa Fragmenti ljubavnog diskursa iz 1977. godine.

Claire Denis rođena je u Parizu, ali do 13. godine živjela je u Africi, sve dok se ona i sestra nisu zarazile virusom dječje paralize. Nakon toga preselila se u Francusku, a zatim se vratila u Senegal u srednju školu. Studirala je na La Fémis (1971.), a po završetku desetak godina radila je kao asistentica Makavejeva, Tarkovskog, Jarmuscha itd. Njezinu djelomice autobiografsku trilogiju o afričkoj (de)kolonizaciji čine filmovi Čokolada (1988.), Ne mogu spavati (1994.) i Fućka mi se za smrt (1990.), a zatim su slijedili majstorski filmovi Dobar posao (1999.), Uljez (2004.), 35 čašica ruma (2008.), Bijeli materijal (2009.), Nitkovi (2013.) itd. Njezini filmovi u stalnom su dijalogu s Jean-Lucom Nancyjem i Rolandom Barthesom. Osvojila je Zlatnu palmu za Čokoladu, Zlatnog leoparda iz Locarna za Nenette i Boni (1996.), razna priznanja u Berlinu i Rotterdamu te čak dva Zlatna lava: za Uljeza i Bijeli materijal.

Podijelite članak

Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli

motovun film festival

Prijavi se na naš news letter

I primaj najnovije vijesti i najave prije svih!