Filmovi 19. MFF-a koje ne smijete propustiti!

5649f59c80e847e088f4dc259cfd7f61
I ove godine donosimo presjek najboljih europskih filmova, ali i najbolje iz Hrvatske i susjedstva

19. Motovun Film Festival i ove godine donosi presjek najboljih europskih filmova pomalo nezamijećenihod strane art mainstreama, kao i najbolje što dolazi iz Hrvatske i njenog susjedstva.

U goste nam dolazi jedan od najpoznatijih i najnagrađivanijih slovenskih filmaša,DamjanKozoles novim filmomNoćni živots kojim je nedavno osvojio nagradu za najbolju režiju na festivalu u Karlovyim Varyma. Napeti triler istražuje tamnu stranu Slovenije i skrivene živote dobro nam poznatih „pobjednika tranzicije“, a sve počinje kada policija pronađe poznatog odvjetnika golog na ulici, prepunog ugriza od pasa i sa strip on igračkom na sebi.

Drugi regionalni film koji se bavi mračnom neistraženom stranom društva jeDobra ženaMirjane Karanović, prvi redateljski rad jedne od najpoznatijih glumica postjugoslavenskih prostora, nastao u hrvatskoj produkciji za koju je nedavno nagrađena u Puli.Dobra ženapropituje važnu i provokativnu političku temu – dogovornu šutnju o ratnim zločinima.Film je svjetsku premijeru imao na najvećem američkom festivalu nezavisnogfilma, Sundanceu u Park Cityju.

Sa Sundancea nam dolazi i dramaNeke ženepoznate američke indie redateljiceKelly Reichardt. Ovaj „mali“ sentimentalni mozaični kolaž od tri priče spajaju tri velike glumačke zvijezde: Laura Dern, Michelle Williams i Kristen Stewart.Domaća redateljicaSnježana Tribusonu Motovun se penje novom melodramom u prepoznatljivom stilu, ali ovog puta u ruhu opere, filmomSve najboljes kojim je nedavno u Puli osvojila tri Arene.

ArgentinskiKlangangsterska je kronika nastala prema istinitim događajima o obitelji Puccio koja iza fasade dobrostojeće buržujske obitelji skriva tajnu o otmicama bogataša koje skrivaju u vlastitoj kući. Smješten u kontekst posljednjih godina argentinske vojne diktature i ranih dana povratka u demokraciju,Klanje već sad postao najgledaniji argentinski film svih vremena.

"Neke žene"

Psihodelični autobiografski filmPoezija bez krajalegendarnog filmaša, stripaša i ateističkog mistikaAlejandra Jodorowksog, drugi je u nizu njegovih filmskih memoara koji nas kroz lik mladog Alejandravodi u Santiago sredinom prošlog stoljeća. Odrastanje dječaka u procjepu između očekivanja svojeg strogogkonzervativnog oca i vlastite želje za poniranjem u boemski svijet pun seksa i nasilja prošaran je tipičnim redateljevim elementima fantazmagorične taštine i strip-realizma.

I na kraju, nismo se mogli pretvarati da se ovaj festival ne događa u Hrvatskoj i u Srednjoj Europi 2016. u ozračju sumorne eskalacije nacionalizma, klerikalizma i netolerancije. Kao odgovor na to, inzistirali smo na filmovima poputViveiliTangerinekoji govore o rodnim manjinama. Kao odgovor na to, uvrstili smo i ruski film(M)UčenikKirila Srebrenikova. Jer taj film, ambijentiran u mikrokozmos jedne kalinjingradske gimnazije, točno pripovijeda u kakvom svijetu smo se tijekom 2016. probudili. U svijetu u kojem su oni koji agresivno mašu religijom nasrnuli na sve stečevine laičke modernizacije. A to su stečevine koje će Motovun uvijek braniti.

"Poezija bez kraja"

U našem poslu protiv svega se može, ali protiv želje umjetnika ne smije. VelikiJim Jarmuschnakon projekcije u Cannesu odličio je premontirati svoj filmGimme Dangero Iggyju Popu i njegovim Stoogesima, zbog čega su sva već dogovorena prikazivanja, uključujući motovunsko, blokirana do daljnjega. U dogovoru s producentima i distributerima filma, novu, premontiranu verziju filma prikazat ćemo čim redatelj dopusti.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »