Filmovima 20. MFF-a nagrade na festivalu u Karlovyim Varyima!

05418924523afe5f7eb59d66a2d0296d
Prestižne nagrade filmovima'Dede' i 'Udarne vijesti'.

Dva filma iz glavnog programa 20. Motovun Film Festivala osvojila su nagrade na nedavno završenom prestižnom filmskom festivalu u Karlovyim Varyima. Gruzijski film 'Dede'Mariam Khatchvani osvojio je posebno priznanje u programu East of the West, a mlada rumunjska glumica Voica Oltean osvojila je posebnu nagradu žirija za najbolju debitantsku ulogu u filmu 'Udarne vijesti' redateljice Iulia RuginĂ„Ć’.

Debitantski film gruzijske redateljice Mariam Khatchvani 'Dede' nastao prema priči njezine bake o zaostalim tradicijama planinske regije Svaneti gdje se udovice moraju udati za prvog muškarca koji ih zaprosi. Autentični prikaz običaja i tradicija koje su vezuju za ovu regiju, nastao je kao svojevrsno proširenje kratkog filma Dinola na istu temu s kojim je redateljica osvojila preko dvadesetak nagrada na festivalima diljem svijeta. Glavna junakinja Dina živi u zabačenu selu visoko u gruzijskim planinama. Njezin brak unaprijed je dogovoren, ali ona se zaljubi u zgodnog Gegija koji se upravo vratio iz rata.

U svom trećem dugometražnom filmu, 'Udarne vijesti', rumunjska redateljica Iulia RuginĂ„Ć’ vješto spaja nekoliko motiva: da li zapravo ikad možemo do kraja poznavati drugog, svima nam zajedničku fascinaciju tuđim životima, odnos roditelji – djeca djece te tragičnu sklonost suvremenih medija žutilu i senzacionalizmu. Pred televizijskim reporterom Alexom težak je zadatak. Mora snimiti materijal za komemoraciju za snimatelja, tragično poginulog u nesreći za koju je Alex neizravno odgovoran. Nekoliko dana prije Božića, u gradiću na obali Crnog mora, Alex slaže komadiće životne priče svojeg kolege.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »