Finalisti nagrade Bauer – za najbolji film regije

a8f43fe50b3637517dda4369bcf85145
U finalnoj utrci za nagradni fond od čak 15.000€ su filmovi 'Majka asfalta', 'Otac' i 'Tilva Roš'!

Motovun film festival i ove godine dodjeljuje nagradu „Bauer – film godine“ najboljem filmu u regiji, a u finalnoj utrci za za nagradni fond od čak 15.000€ su filmovi ''Majka asfalta', 'Otac' i 'Tilva Roš'!

Od prošle godine Motovun film festival dodjeljuje nagradu Bauer za najbolji film u regiji, a cilj nagrade je da filmski profesionalci s teritorija koje nagrada pokriva zajednički i ravnopravno zastupljeni odaberu najbolji film sezone.

U konkurenciji su svi dugometražni filmovi snimljeni od 1. lipnja prethodne do 1. lipnja tekuće godine u kinematografijama Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije. Proces selekcije sastoji se od nekoliko faza: sedam selektora iz sedam kinematografija nominiralo je 11 filmova, a potom je biračko tijelo, koje osim selektora uključuje i sedmeročlani žiri, odabralo tri finalista. Dobitnika nagrade žiri će odabrati nakon projekcija u Motovunu.

Redatelju nagrađenog filma Motovun film festival dodjeljuje nagradu Bauer – film godine i novčani iznos od 5 tisuća eura, a partner nagrade, slovenska tvrtka Teleking, postprodukcijske usluge u vrijednosti 10 tisuća eura. Nagrada se dodjeljuje u sklopu programa festivala.

Ovogodišnji žiri nagrade Bauer u sastavu Faruk Lončarević (redatelj, BiH), Agim Sopi (redatelj, Kosovo), Goran Dević (redatelj, Hrvatska), Damjan Kozole (redatelj, Slovenija), Teona Mitevska (redateljica, Makedonija), Marija Perović (redateljica, Crna Gora) i Nada šargin (glumica, Srbija), dobitnika nagrade odabrat će između 3 finalista:

'Majke asfalta’ Dalibora Matanića, 'Oca', Vlade škafara i 'Tilve Roš' Nikole Ležaića!

“Majka asfalta”, r: Dalibor Matanić | Hrvatska

Mare (Marija škaričić) i Janko (Janko Popović Volarić) mladi su bračni par čiji je brak u krizi. Zbog suprugovog zlostavljanja Mare će na božićnu večer biti primorana napustiti obiteljski dom sa njihovim sedmogodišnjim sinom Brunom. Na hladnim zagrebačkim ulicama jedini koji će im pružiti pomoć usamljeni je zaštitar Milan (Krešimir Mikić), koji cijeli život žudi za ljubavlju i obitelji.

„Oča“ | „Otac“, r: Vlado škafar | Slovenija

Otac i sin provode dan u šumi. Love ribu, igraju se, razgovaraju i analiziraju međusobni odnos. Otac je iznenađen ozbiljnošću i lucidnošću vlastitog sina, koji se nakon razvoda roditelja daleko više zbližio s majkom, s kojom i živi. Njihovi zajednički trenutci nalik su hermetičnom raju, no to je tek zatišje pred oluju, koju gledatelji predosjećaju…

„Tilva Roš“, r: Nikola Ležaić | Srbija

Film u potpunosti snimljen u Boru, i inspiriran stvarnim iskustvima dvojice protagonista. Toda i Stefan, dva najbolja prijatelja, provode svoje prvo ljeto nakon srednje škole vozeći skejt u napuštenom rudniku i snimajući se u stilu 'Jackassa'. Kada se pojavi Dunja, prijateljica koja je iz Francuske došla na ljetne praznike, mladići se stanu natjecati za njezinu pozornost i to načne njihovo prijateljstvo…

Najbolji film godine odabire sedmeročlani žiri sastavljen isključivo od filmskih profesionalaca koji dolaze iz teritorija obuhvaćenih nagradom.

Motovun film festival čestita autorima i ekipama svih nominiranih filmova, te vjeruje kako nagrada Bauer – film godine može doprinijeti da se dobar glas o dobrim filmovima čuje još dalje.

ZAšTO IME – BAUER?

Jedan od najvažnijih jugoslavenskih redatelja Branko Bauer, po mnogome izniman i jedinstven, poseban je i po tome što je filmove snimao na čak četiri teritorija koje pokriva naša nagrada. Prijatelj i dobri duh Motovun film festivala, Bauer je bio prvi dobitnik našeg priznanja 50 godina (1999. godine). U njegovu čast jedna festivalska dvorana nosi ime kino Bauer.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »