FRLJIĆ, BOWIE, UBOJICE… SVE TO IMAMO U LAUBI!

68142448da6208b2a8dee531bce32d8e
Sitni kriminalci, ubojica dječjeg lica, zvijezde Zapadnog Berlina sve to ima Motovun u Zagrebu

Još četiri dana, još četiri projekcije, još četiri filmske poslastice, uz sve to izloba naših umjetnika u Berlinu – Motovun u Zagrebu ulazi u svoju završnicu. I naravno – pretpremijera višestruko nagrađivanog dokumentarca „Srbenka“

Platna će ponovo oživjeti u četvrtak, filmom „Dnevnik varalice“ švedskog redatelja hrvatskih korjena Ivice Zubaka. Zabavan je to pogled na svijet protuha švedskih ulica, sitnih kriminalca. Glavni lik Metin, osim što prodaje lažine ručne satove, ima spisateljski dar. U svojem dnevniku pedantno bilježi priče o svojem životu i prijateljima – i kad dnevnik slučajno dođe do zainteresiranih izdavača, Metina hvata panika od osvete prijatelja koje je u svojim zapisima opisao. Počinje luda potraga za dnevnikom…

„Anđeo“ je istinita priča o čovjeku koji služi kaznu zatvora od četrdeset i sedam godina – Carlos Robledo Puch je ime poznato svakom Argentincu još od ranih sedamdesetih, kada je počinio 11 ubojstava čije je motive teško racionano objasniti. Carlito je bio sedamnaestogodišnjak kada je krenuo opasnim putem pljački i ubojstava, a zbog dječačkog, nevinog lica mediji su ga prozvali Anđeo smrti. Ovaj raskošno snimljenu pustolovnu snagu o ljubavi i pljačkama producirao je Pedro Almodovar, a gledamo ga u petak.

„Srbenka“ je film koji je samu u nekoliko projekcija dobio čitavu paletu prestižnih nagrada, pa tako i specijalno priznanje motovunskog žirija. Dovoljno je reći da je to film o procesu nastajanja predstave Olivera Frljića o slučaju ubojstva Aleksandre Zec – pa da bude jasno kako se redatelj Nebojša Sljepčević upustio u temu „visokog rizika“. Prateći nastanak predstave u kojem glumci moraju zauzeti osobni stav prema bolnim društvenim temama, ovaj film postavlja pitanje: je li moguće da živimo u zemlji u kojem i dvadeset godina nakon rata nečija nacionalnost može biti uzrok osobne traume? Nakon subotnje projekcije koja će biti prvog prikazivanje filma u Zagrebu, a uoči skore kino-distribucije, slijedi intervju s redateljem.

I za kraj – Berlin osamdesetih. Ovogodišnji prateći programi festivala bili su posvećeni umjetničkoj sceni glavnog grada Njemačke, a glazbeni dokumentarac "B-film: Zvuk i strast Zapadnog Berlina 1979-1989" posveta je sceni kojom su vladali pop-ikone poput Davida Bowiea, Nicka Cavea i drugih koji su, fascinirani podijeljenim gradom, preselili u Berlin. Jedan od njih je i Marc Reeder, glazbeni producent, DJ i protagonist ovog filma, koji je bio jedan od kroničara uzbudljivog života na berlinskim ulicama. Prepun glazbe i autentičnih snimaka, ovaj film je posveta glazbenim velikanima osamdesetih.

Uz projekcije, u Laubi možete pogledati i izložbu ZIDOVI I MOSTOVI koja predstavlja radove 11 hrvatskih i regionalnih umjetnika s berlinskom adresoma. U subotu u 20 h. upriličit ćemo besplatnu vođeni obilazak izložbe u kojom će o odabranim radovima govoriti kustosica Morana Matković.

Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Laube jedan sat prije projekcije po cijeni od 20 kuna, dok će ulaznica za film Srbenka, zbog proširenog programa koji uključuje i razgovor s autorom, stajati 30 kn.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »