Kašnjenje, Klip i Igra dobitnici nagrada MFF-a 2012!

f82fc0797ea2cb0b4675d165842ad6bf
U konkurenciji za najbolji kratki film nagradu je dobio film Slonovske noge (Elephant Feet)

Film “Kašnjenje” (La Demora, Delay) urugvajskog redatelja Rodriga Plá osvojio je “Propeler Motovuna”, glavnu nagradu Motovun Film Festivala. “Kašnjenje” je, prema obrazloženju žirija, nagrađen zbog svoje humanosti i nježnosti, te ekspresivne i emotivne priče o obiteljskoj ljubavi, koja je snimljena s izvanrednim redateljskim vještinama.

“Kašnjenje” je obiteljska priča o senilnom ocu koji stalno zaboravlja stvari, a njegova kći Maria o svemu brine sama, malo spava i previše radi. Istovremeno se vole, a istovremeno se ne mogu podnijeti. Maria na koncu svog oca odvodi u starački dom kako bi se bolje brinula o svojoj djeci. No, otkriva da je previše siromašna da bi si priuštila očev smještaj u domu, a opet prebogata da bi se kvalificirala za socijalnu pomoć.

O nagradi Propeler odlučivao je žiri u sastavu Simon Perry, Jagoda Kaloper i Ruth Bradley.

Nagrada Bauer za najbolji film u regiji pripao je filmu “Klip”, debitantskom filmu mlade srpske redateljice Maje Miloš. Film, za kojeg sama redateljica kaže da je to “sex, ljubav i turbofolk”, prikazuje realni tinejdžerski svijet na rubu beogradskog predgrađa. To su tinejdžeri koji su stalno na tulumima, nadrogirani i pijani, te prolaze kroz pakao života a da toga nisu ni svjesni.

“Nagradu Bauer dobiva film “Klip” za izuzetnu autentičnost i autorsku beskompromisnost u tretiranju bolnih psiholoških trauma aktualne tranzicijske stvarnosti. Film vješto bira prikladan način da vrlo direktno komunicira s frustracijama i dilemama mlade generacije filmske publike”, stoji u obrazloženju žirija za nagradu Bauer.

“Klip” je nagradu osvojio u konkurenciji s hrvatskim filmom “Ljudožder vegetarijanac” Branka Schmidta i slovenskim filmom “Izlet” u režiji Nejca Gazvode. O nagradi Bauer odlučivao je žiri u sastavu Pjer Žalica, Nikola Vukčević, Marija škaričić, Arta Dobroshi, Vladimir Blaževski, Karpo Godina i Svetozar Cvetković.

Nagradu FIPRESCI dobio je film “Igra” (Play), švedskog redatelja Rubena Östlunda.

“Film “Igra” upečatljiv je i iznad svega složen prikaz suvremene, Europe, prelomljen kroz prizmu odnosa moći najmlađih generacija u najrazvijenijoj od demokracija. Izvrsno tempiranom naracijom dječačke odiseje u kapitalističkom svemiru Östlund se dotiče svih njegovih boljki, (auto)rasizma, diktature političke korektnosti, kao i strategije pobune i prilagodbe. Kombiniranjem dokumentarističkog stila i hladnog oka nadzorne kamere Östlund postiže efekt stvarnosti, ali i upozorava na (politički pasivni) voajerizam gledatelja. “Igra” je film čija majstorska formalna izvedba u potpunosti uspijeva obuhvatiti sve dimenzije trenutačno najosjetljivijih tema zapadne civilizacije”, ovim je riječima žiri FIPRESCI-ja obrazložio svoju odluku.

Nagradu FIPRESCI dodjeljuje žiri u sastavu Vladan Petković, Mima Simić i Dejan Trajkoski.

U konkurenciji Motovunski kratki za najbolji kratki film nagradu je dobio nizozemski film “Slonovske noge” (Elephant Feet) Dana Geesina.

Još ranije proglašeni su pobjednici ostalih nagrada, pa je tako Maverick ove godine otišao kultnom britanskom redatelju Terenceu Daviesu, dok su nagradu 50 godina dobili Veljko Bulajić i Lordan Zafranović.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »