Kineska četvrt’ ove nedjelje na Design Districtu!

4ac6db570421c4a5ce4da0d351ef418e
Prije projekcije zgrabi paket Sve po 15 kuna!

Skrivene projekcije, najpopularniji zagrebački program zagrijavanja za Motovun Film Festival, ove nedjelje, 17. lipnja, podiže svoja platna na festivalu Design Destrict.

Političari, ružne zgrade i kurve – svi oni jednom postanu ugledni ako dovoljno potraju, kultna je rečenica iz Kineske četvrti, klasika neo-noira Romana Polanskog iz 1974. godine sa sjajnim Jack Nicholsonom i Faye Dunaway u glavnim ulogama. Nasilje, korupcija i tvrdo-kuhani antijunaci vraćaju se u ovom filmu u velikom stilu, a Kineska četvrt smatra se prvim filmom neo-noira u kojem vladaju grubi detektivi, fatalne ljepotice i krupne zvjerke sa svojim krupnim financijskim zavjeravama.

Priča je smještena u Los Angeles tridesetih godina i inspirirana je povijesnim razmiricama oko prava na zemlju i vodu u Kaliforniji. Slatkoća korupcije i nemogućnost pojedinaca da joj se othrvaju, osnovna je tema filma što ga čini vrlo aktualnim za naše prilike u kojima je transparentnost poslovanja rijetka poput čovječje ribice.

Kineska četvrt nominirana za čak 11 Oscara, nalazi se redovito na svim listama najboljih filmova svih vremena i to prije svega zahvaljujući odličnom originalnom scenariju Roberta Townea za kojeg je i nagrađen Oscarom.

Mnogi, pa i sam Polanski, vjeruju da je ovo njegov najbolji film, iako je u sljedećim desetljećima snimio brojna druga sjajna ostvarenja, ali van američkog tla. Redatelj je u filmu odigrao cameo ulogu gangstera koji nožem poreže nos Jakea Gittesa, glavnog lika kojeg glumi Jack Nicholson. Sam Polanski vješto je odglumio napad, izbjegavši njegovo ozljeđivanje iako je bila riječ o pravom nožu.

Da biste vidjeli kako je to izveo, trebate se prijaviti na newsletter na stranici skrivene.motovunfilmfestival.com. Projekcija je besplatna, kao i iduće tri koje će u suradnji s Addiko bankom uslijediti do 9. srpnja.

U petak, 29. lipnja, slijedi nova Skrivena projekcija, kultni klasik francuskog redatelja Françoisa Truffauta, Fahrenheit 451, distopijski film o svijetu u kojem su knjige protuzakonite zbog toga što se vlast boji da mogu utjecati na razvoj neovisnog mišljenja. Film iz 1966. godine s takvom tematikom jako je aktualan 52 godine kasnije, kako u svijetu, tako i u nas. I zato otvorite svijest i prijavite se za besplatnu projekciju na newsletter na stranici skrivene.motovunfilmfestival.com. Kao i uvijek, mjesto prikazivanja filma otkrit ćemo dan prije projekcije.

U međuvremenu zgrabi bezobrazno jeftin paket ulaznica za Motovun Film Festival (24.-28.7), postani motovunski šatoraš (besplatno spavaj u kampu) i gledaj čak deset filmova za samo 150 kuna. Paket SVE PO 15 KUNA na akciji je do 10. srpnja na online servisu Kupi ulaznicu.hr. Ulaznice je moguće kupiti i uživo na Skrivenim projekcijama.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »