Kino Remetinec – A Real Croatian Experience

8d85cc46915f6ad0d6116a79e6adb32f
Zatvroski filmovi u selekciji umjetničkog direktora festivala u časnoj mirovini - Rajka Grlića

U sklopu programa 14. Motovun Film Festivala, od 25. do 29. srpnja bit će i prikazan poseban izbor filmova na zatvorske teme, nazvan Kino Remetinec, a u selekciji umjetničkog direktora festivala u časnoj mirovini – Rajka Grlića.

Kino Remetinec doista je postojalo. U međuvremenu, kino su zatvorili, a u idiličnom zagrebačkom prigradskom naselju izgradili zatvor. Danas se kina više ne sjeća nitko, za zatvor znaju svi.

I Motovun Film Festival otvara svoje Kino Remetinec: najmanje, za svega nekoliko gledatelja, iza debelih zidova, u debeloj hladovini prostora koji je – kaže legenda – bio zatvorska ćelija drevnog gradića Motovuna. U tom inspirativnom povijesnom ambijentu predstavlja izbor iz antologije zatvorskih filmova – od Bustera Keatona i Stanlija i Olija, do suvremenih naslova.

Zatvorski film oduvijek je bio samosvojni kinematografski žanr. Kao skroman doprinos razumijevanju vremena u kojem živimo, MFF je odabrao reprezentativne naslove. Kako je prošla godina po tko zna koji puta dokazala da je stvarnost često nevjerojatnija od filma (jer koji bi se scenarist odvažio napisati priču u kojoj će premijer i potpredsjednik vlade istodobno u zatvor), vrijeme je da se podsjetimo svih onih starih filmova u kojima su u zatvorima sjedili lopovi i protuhe, a ne društvena krema.

Ulaz na sve projekcije je slobodan. A je li slobodan izlaz… o tome će se odlučivati od slučaja do slučaja. Prepustimo tu procjenu institucijama sistema.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »